Kategorie
 
 
 
 
 

Výhody a nevýhody prúteného nábytku pro vaši terasu a zahradu

Proutěný a ratanový nábytek byl vždy oblíbenou volbou pro venkovní nábytek – ať už plánujete vytvořit klasický venkovní prostor nebo moderní. Ale předtím, než začneme mluvit o výhodách a nevýhodách proutěného nábytku na terasy, je důležité pochopit, co znamená pojem ratan.

Co je proutí?

Zatímco mnozí jednotlivci vnímají proutí jako druh materiálu, tento termín se ve skutečnosti vztahuje na metodu výroby nábytku nebo konkrétněji na styl tkaní, který se v takovém nábytku vyskytuje.

Říká se, že ratan pochází ze starověkých egyptských civilizací a odtud se tato technika neustále vyvíjela, když přecházela z jedné generace na druhou. A i dnes je proutěný nábytek nedílnou součástí moderních venkovních prostor.

Jaký je rozdíl mezi ratanem a proutím?

Přestože se proutí a ratan běžně používají zaměnitelně, v podstatě jde o dva různé materiály. Termín „ratan“ se vztahuje na konkrétní materiál, zatímco „proutěný“ se vztahuje na metodu tkaní, která může zahrnovat různé materiály včetně révy, rostlin, trav, syntetických pryskyřic a dokonce i ratanu.

Zkrátka každý přírodní nebo syntetický materiál, který je tvárný a dostatečně pevný na to, aby jej bylo možno zaplést do nábytku, lze přeměnit na proutěný nábytek.

Přestože má ratan také stovky různých druhů a vlastností, je to v podstatě silná, vláknitá rostlina s texturou, která se podobá bambusu. Díky své lehké, odolné a flexibilní povaze si široké spektrum ratanu našli uplatnění v nábytku.

Výhody proutěného nábytku

Vypadá skvěle a vytváří pocit luxusu: Je to jako smíchání přírody s přírodou, když máte ve svém venkovním prostoru proutěný nábytek. Díky způsobu výstavby a použitým materiálům působí tropickým dojmem a splývá s okolím vaší terasy.

Na výběr je mnoho možností: Moderní proutěný nábytek je vyroben ze syntetických materiálů, což znamená, že jsou dostupné v různých barvách a stylech.

Je dlouhotrvající a nadčasový: Proutěný nábytek nikdy nevyjde z módy, takže je nadčasovým doplňkem každého venkovního prostoru. Navíc, kvality moderního proutí je dělají neuvěřitelně dlouhotrvajícími a odolnými. Technika tkaní z proutí ještě více zpevňuje již tak pevné materiály, takže můžete snadno očekávat, že vydrží celý život.

Nevyžaduje mnoho údržby: Proutěný nábytek nevyžaduje téměř žádnou údržbu a při zašpinění se dá jednoduše vyčistit hadříkem a pěnovým čističem. Špičkový proutěný nábytek je naprosto odolný vůči povětrnostním vlivům a odpuzuje nečistoty díky speciální povrchové úpravě, která mu dodává velmi čistý a dobře udržovaný vzhled.

Je lehký: Pro terasy, balkony a zahrady chce většina lidí lehké, ale pevné výrobky a proutěné zaškrtnutí obou těchto políček. Téměř veškerý proutěný nábytek je vyroben z lehkých surovin, takže jej můžete snadno přemísťovat nebo dokonce skladovat, když se nepoužívá.

Nevýhody proutěného nábytku

Je důležité rozlišit kvalitní proutí od levnějšího: Na rozdíl od dřevěného nebo koženého nábytku je obtížnější posoudit kvalitu proutěného nábytku, zvláště pokud jej kupujete online. Levný nekvalitní proutěný nábytek se obvykle vyrábí z volných vazeb, které se po určité době používání mohou rozplést a navíc jsou nepohodlné.

Takže je důležité poznamenat, že s proutěným nábytkem dostanete to, za co zaplatíte; odhadem tedy, je-li proutěná souprava nižší než 1 000 dolarů, pravděpodobně jde o sériově vyráběnou soupravu nízké kvality, která vám vydrží jen dva až tři roky a znečišťuje skládky.

Relativně vyšší náklady: Kvalitní a recyklovatelný proutěný nábytek má samozřejmě vyšší cenu, zvláště pokud chcete ručně vyrobené a pohodlné možnosti. Vzhledem ke všem kladům a dlouhé životnosti proutěného nábytku je to však i tak dobrá investice.

Co je třeba zvážit při nákupu proutěného terasového nábytku

Chcete-li při nákupu proutěného nábytku získat nejlepší hodnotu za své peníze, je důležité zvážit následující:

  1. Použité materiály: Většina levných, nekvalitních prutů je vyrobena z nekvalitního plastu, který se nakonec trhá, poškrábe a rozpadne. Plastové proutí není nejlepší volbou proutí kvůli jeho krátkodobé trvanlivosti, protože časem budete muset soupravu vyměňovat mnohem častěji. Nebiologicky rozložitelné plasty také zvyšují skládkový odpad a ekologickou stopu naší země. Jak tedy poznáte toto podprůměrné proutí? Nikdy neoklamete, pokud se důkladně podíváte na vzhled materiálu. Levnější proutí se často zdá být velmi tenké a leštěné jako například vinyl. Na druhé straně, vysoce kvalitní proutí je vyrobeno z polyethylenu o vysoké hustotě, což je forma syntetické pryskyřice šetrné k životnímu prostředí, do které jsou přidány UV inhibitory, aby se zabránilo vyblednutí vlivem slunečního záření. Tento materiál je mimořádně odolný vůči poškození vlivem životního prostředí, u nás jej známe i pod pojmem umělý ratan, vyžaduje jen malou údržbu a je odolný vůči prasknutí a poškrábání. Přestože tento druh materiálu má matný dřevěný vzhled, doporučujeme vám zkontrolovat prodejní štítek nebo požádat prodejce o potvrzení použitých materiálů.
  2. Kvalita tkaní: Několik řad najednou, kvalitní proutěný nábytek je odborně ručně tkaný. Na druhé straně je to tkané v řadách po 10 v době, kdy prodejci chtějí snížit ceny a hromadnou výrobu. To vede k nerovnoměrným rozestupům mezi řadami a proutěnými vzory, které probíhají jedním nebo druhým směrem. Je to způsobeno tím, že při práci s tolika prameny najednou je téměř obtížné je narovnat. Chcete-li zjistit, zda je proutí vynikající kvality nebo ne, hledejte rovnoměrné vazby a symetrické vzory, neboť výroba vysoce kvalitního proutí je pracný postup, při kterém vznikají nádherné kousky.
  3. Kvalita rámu: Výroba levných rámů pro jejich proutí je další metodou, jak se podniky snaží snížit náklady. V důsledku toho se rámy rychle ohýbají a obalují. Pevný hliníkový rám, nejlépe s práškovým nástřikem, aby se zabránilo rezivění a dodal vizuální přitažlivost, by měl být součástí vysoce kvalitního zahradního setu. Při zachování lehkého designu, který vám usnadňuje přeskupování nábytku na terasu, hliníkový rám podpírá prostor k sezení.

Shrnutí: vyplatí se proutěný nábytek?

Proutěný terasový nábytek je lehký, odolný, má dlouhou životnost a je odolnější vůči povětrnostním vlivům než jiné materiály na trhu. Ano, kvalitní proutí může být dražší, ale podle našeho názoru výhody jistě převažují nad nevýhodami, takže je to dobrá a dlouhotrvající investice. Pokud chcete věci zkombinovat nebo máte-li pocit, že kompletní proutěný set by na vaší terase vypadal příliš oldschoolově, vždy můžete věci změnit smícháním materiálů. Například ratanové jídelní židle vypadají opravdu elegantně v kombinaci s teakovým venkovním jídelním stolem, vyjímají se rovněž i se zahradním jídelním stolem z našeho nového materiálu Neolite a dokonce i stolů z hliníku. Nemusíte se tedy omezovat na jediný materiál pro vaši terasu nebo jiné venkovní prostory. Pokud však chcete nadčasový, bohémský, ale luxusní vzhled, poohlédněte se, a když se neumíte rozhodnout, vždy je bezpečné vybrat si kompletní soupravu například z umělého ratanu. A v současnosti je proutí k dispozici v tolika barvách a stylech, že můžete snadno vytvořit jakýkoli typ prostředí, které vás jen napadne.

Kde koupit proutěný zahradní nábytek?

Když si koupíte proutěný venkovní terasový nábytek, pořizujete si kus nábytku, který ručně vyrobili zruční řemeslníci, což zaručuje, že vydrží. Jako největší showroom luxusního nábytku dbáme na to, abychom skladovali pouze značky a produkty, které splňují naše kritéria a kterým můžeme plně důvěřovat, pokud jde o suroviny, aby vám vaše výrobky vydržely sezónu od sezóny.

Často kladené dotazy

Otázka: Je v pořádku nechat proutěný nábytek venku?

Jelikož každý kus venkovního proutěného nábytku je ručně tkaný, kvalita a životnost jsou bezkonkurenční. Vzhled syntetického proutí je velmi podobný přírodnímu, ale venku vydrží mnohem déle. Polyethylenové proutí je díky své odolnosti vůči účinkům matky přírody vynikající volbou pro venkovní nábytek. Co se týče nábytku z přírodního ratanu, ten doporučujeme zakrývat ochrannými kryty.

Otázka: Jak dlouho vydrží vnější proutěný nábytek?

Dlouhá životnost proutěného nábytku do každého počasí závisí na různých aspektech, včetně ráže použitých materiálů a míry vystavení přírodním živlům, takže na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Přesto může náš proutěný nábytek do každého počasí snadno vydržet desetiletí, aniž by potřeboval velkou údržbu nebo péči.

Otázka: Co je lepší proutí nebo ratan?

Proutěný nábytek a přírodní ratan nejsou srovnatelné, protože oba označují odlišné věci. Zatímco ratan je rostlinný materiál, proutí je typ techniky tkaní, která se používá k výrobě nábytku. Na trhu tedy najdete spoustu výrobků z proutěného nábytku, které jsou vyrobeny z ratanu.

Otázka: Je proutěný terasový nábytek odolný vůči povětrnostním vlivům?

Proutí se dodává ve dvou variantách: přírodní a syntetické. Přírodní proutí je určeno pouze pro dočasné venkovní použití a následně je třeba jej zakrýt nebo je vhodné do interiéru, ale do venkovních prostor se nejlépe hodí proutí ze syntetické pryskyřice (umělý ratan). Takže pokud investujete do kvalitního nábytku z umělého ratanu, bude odolný vůči povětrnostním vlivům.

 
 
 

Zahradní nábytek který nemá každý

Zahradní nábytek harmonicky spojuje vše, co je potřeba v moderní zahradě - funkcionalismus a luxus. Jednoduchý design vytváří moderní styl. Seznamte se s nabídkou zahradního nábytku v našich prodejnách na Slovensku a uvidíte, jak velký vliv na pohodlí a kvalitu má bezprostřední okolí - zahrada!

Kolekce zahradního nábytku

Sortiment obchodů DR studio, sro je skutečně široký - začínající od základních sedacích souprav, detailů až k doplňkům, které dotvářejí celkový styl Vaší terasy. Výběrem našeho zahradního nábytku dáte nový rozměr prostoru, ve kterém budete chtít trávit co nejvíce času. Snídaně pod širým nebem v parném létě, oblíbená čerstvá káva na terase nebo odpočinek s dobrou knihou, setkání s přáteli, grilování po náročném týdnu - všechny tyto zážitky budete chtít prožívat častěji. Uspořádáním modulů můžete vytvořit vlastní jedinečnou zahradní soupravu nebo můžete použít hotové nábytkové moduly navrženy renomovanými designéry. Naše zahradní stoly a židle, zahradní pohovky a křesla zajistí v teplém, letním období dokonalý odpočinek a relax.

Nejvyšší kvalita zahradního nábytku

Výběrem našeho zahradního nábytku si vybíráte nejen design, ale i kvalitu. Všechny produkty dostupné ve společnosti DR studio, sro poskytují přední místo v kvalitě a exkluzivitě požadované našimi zákazníky. Můžete si být jisti, že speciálně vybrané a testované materiály jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a dlouhodobě si zachovají svůj jedinečný vzhled a tvar. Každý kus zahradního nábytku je vyroben precizním řemeslným zpracováním. Naše rozsáhlá nabídka zahrnuje zahradní nábytek a doplňky vyrobené z materiálů, které už léta mají přední místo na trhu.

Zahradní nábytek z umělého ratanu

Zahradní nábytek vhodný do každého ročního období má obrovskou popularitu. Zahradní nábytek z umělého ratanu je vhodný nejen pro domácnosti, ale i luxusní veřejné prostory - hotely, SPA salony, wellness, restaurace a bazénové centra. Vytvořením zahradní sedací soupravy, či zahradní pohovky a doplněním závěsného houpacího křesla si dopřejete každodenní dávku luxusu. Stačí zavřít oči a hned pocítíte optimální měkkost polštářů a dokonale tvarované opěradlo zajistí pohodlí, které z Vás nechá opadnout všechno napětí a na okamžik Vám dopřeje zapomenout na každodenní starosti. Výhody umělého ratanového zahradního nábytku jsou zárukou pohodlí, který prodejce zaručuje. V každém nábytku vyrobeného z umělého ratanu se odrážejí originální design. Polyetylénové složení materiálu je jednoduše navrženo tak, aby sloužilo milovníkům vnější relaxace. Déšť, sníh, UV záření a další nepříznivé faktory, nemají žádný vliv na stav nábytku.

Zahradní nábytek z přírodního ratanu

V každodenním shonu mezi domácími pracemi a zaměstnáním je něco, co vám umožňuje ve vaší zahradě znovu získat rovnováhu a zapomenout na okolní realitu. Vnější prostředí domu je oblast soukromí propojena s živou přírodou, která v zahradě odhaluje své bohatství barev, tvarů a vůní. Můžete si ji plně vychutnat v pohodlí ratanového zahradního nábytku, který probudí pocit relaxu a oddechu. Přírodní ratan, získaný z indonéských plantáží je ekologickým materiálem. Neobvyklý design v koloniálním stylu, široká kolekce, kvalitní materiál zahradního ratanového nábytku zajistí dlouhodobé užívání. Každý kus zahradního nábytku z přírodního ratanu se výpletu výhradně ručně, takže si můžete být jisti, že dostanete jedinečný originální výrobek propracovaný do nejmenších detailů.

Hliníkový zahradní nábytek

Lehkost, jemnost tvarů a moderní styl - to je hliníkový zahradní nábytek. Pro moderní prostory, veřejné i soukromé, byla vytvořena kolekce designového hliníkového zahradního nábytku. Chladivý vzhled hliníkové konstrukce v kombinaci se zahradní zelení vytváří vkusné dekorativní spojení. Abychom splnili nejvyšší nároky zákazníků, kteří hledají něco víc než všudypřítomný standard, zvolili jsme možnost kombinace hliníku s dřevěnými nebo keramickými detaily.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze