Kategorie
 
 
 
 
 

Teak, tehdy a teď

V průběhu let byl teak uznáván jako velmi dobrá náhrada známých tvrdých dřevin, jako je mahagon a pod. Již v 17. století se nizozemští obchodníci z Holandské východoindické společnosti (VOC) začali angažovat na plantážích teakového dřeva.

Co činí teak tak výjimečným, je rychlost růstu a kvalita dřeva. Po přibližně 20 letech jsou stromy připraveny k kácení, po kterém dřevo není horší než jiné kvalitní tvrdé dřevo. Za normálních okolností dorůstá teak do výšky 30 až 40 metrů. Průměr je pak 90 až 120 centimetrů. Pravděpodobně největší teakový strom dosahoval výšky 45 metrů a průměru 3 metry. Čerstvě nařezané dřevo je zelenožluté/hnědé. Teak pochází ze stromu s vědeckým názvem Tectona Grandis, jednoho z mnoha představitelů čeledi verveniovitých. Do této čeledi patří iu nás známá zahradní rostlina Verbena (Verbena).

Anglický název teak pochází z indického slova Tekka, Tek nebo Teka. Tento druh dřeva označuje také portugalská Teca. Původně se teakové stromy vyskytují v pásmu, který vede z Indie do Thajska a Laosu. Ještě před druhou světovou válkou byl strom vysazen v Africe a Střední a Jižní Americe. Dřevo v těchto oblastech roste ještě rychleji než v původních oblastech. Při působení slunečního záření tyto barvy zmizí a dřevo se zbarví do zlatohněda až bílá. Ve skupině teaku se mohou vyskytnout velké barevné rozdíly: od světle hnědé po tmavě hnědou. Existují pruhy nebo skvrny, nazývané také tmavé žíly. Zrno je dosti hrubé.

Multifunkční využití

Při vystavení světlu získá teak krásnou zlatohnědou až bílou barvu. Dřevo obsahuje olejové látky, díky čemuž působí mastným dojmem a je prakticky bezúdržbové. Není proto třeba jej již ošetřovat nátěrem nebo ekologicky nezávadnými impregnačními prostředky. Vůně je kožovitá. Hmotnost je přibližně 660 kg/m3 při vlhkosti 12%.

Dále je teakové dřevo odolné vůči velkým teplotním výkyvům, málo se smršťuje a pro olejnatost téměř nenasává vodu. Je velmi odolný vůči chemikáliím, proto se často používá v laboratořích. Odbarvení, například při kontaktu s kovem, se téměř nevyskytuje. Teakové dřevo se používá mimo jiné na dřevěná umělecká díla, výrobu nábytku, stavbu lodí, stavbu luxusních jachet a dražších nemovitostí. Kromě toho jsme nyní v závěrečné fázi studií o zpracování „tenkého teakového dřeva“ a „odpadního teaku“ pro malý dřevařský a papírenský průmysl. Díky tomu lze komerčně využít téměř celou produkci plantáže včetně odpadu. Díky tvrdosti a přirozeně vysokému obsahu oleje je teak velmi vhodný pro řadu průmyslových aplikací. Dřevo je velmi stabilní, což znamená, že se velmi málo „táhne a pracuje“.

Luxusní standard

V Indii a Indonésii na celém Dálném východě je teak absolutním standardem luxusu. Velmi bohatí lidé dokonce používají teakové dřevo ke kremaci své nejmilovanější osoby. V současnosti je teakové dřevo bohužel celosvětově vzácné. Co se týče teaku, pralesy v Asii jsou téměř pokáceny a plantážního teaku je málo. Jelikož teakové dřevo je luxusním standardem v bytové výstavbě v Asii a při stavbě lodí, očekává se, že cena teaku rapidně poroste. Starý teak, který se oceňuje při stavbě luxusních jachet, se již stal velmi drahým. V současnosti se mladý plantážní teak pěstovaný v Kostarice již expeduje do Indie.

Proč je teakové dřevo jedinečné?

Teakové dřevo má jedinečné vlastnosti. Teak je díky svým odstínům úchvatně krásný. Teak je také neuvěřitelně odolný. Nehnije, t.j. teakové dřevo spadá do nejvyššího stupně odolnosti vůči hnilobě i při kontaktu se zemí. Teak se dokonce používá na nádoby, ve kterých se skladují nebo připravují nejagresivnější chemické látky. Teak je naprosto odolný.

Plantážní teak

Velká část našeho nábytku je vyrobena z plantážního teaku. V minulosti se nelegálně těžilo množství teakového dřeva. Za dob Nizozemské východní Indie byly založeny první plantáže, které měly zabránit nelegální těžbě dřeva a zvýšit zaměstnanost. Plantáže poskytly práci a prosperitu a nyní je lze nalézt iv jiných zemích, jako je Pákistán a Jižní Amerika. Náš nábytek je z velké části vyroben z plantážního teaku z Jávy. Růst teakových stromů se velmi dobře hodí k pěstování na plantážích. Daří se jim ve velkých výsadbách a jsou téměř necitlivé na hmyz a nemoci. Na plantážích je zajištěno, že teakové stromy rostou rovně a pomalu, což je důležité pro výrobu dobrého nábytku. Po 4 letech jsou tyto stromy dokonce prakticky ohnivzdorné. Na dobré půdě a při správném klimatu vyprodukuje každý hektar teakových stromů rostoucí počet krychlových metrů kvalitního dřeva.

Plantážové teakové dřevo

Praxe ukázala, že současné teakové plantáže v Kostarice poskytují průměrnou produkci dřeva 15 až 20 metrů krychlových na hektar ročně. Stárnutím stromů se zvětšuje jejich velikost as tím i aplikační možnosti dřeva. Dřevo z „posledního řezu“ je proto nejcennějším dřevem. Výrobní strategie je důrazně zaměřena na co nejlepší poměr mezi objemem a kvalitou. Sofistikované plány výsadby a kácení mají za cíl maximalizovat produkci vysoce kvalitního dřeva. Kvalitní dřevo poznáte podle malých a rovnoměrně rozložených letokruhů, které lze vidět na průřezu kmene stromu.

Teakové dřevo z Indonésie je jiný produkt než teakové dřevo z tradičnějších pěstitelských oblastí v Asii. Technologické kvality dřeva teaku z Indonésie jsou na vysoké úrovni.

Vlastnosti teakového dřeva:

  • Druh dřeva: tropické tvrdé dřevo
  • Obchodní název: Teak
  • Vědecký název: Tectona grandis
  • Čeled: Verbenaceae
  • Výška: 25 až 30 metrů za +/- 20 let (Panama, Kostarika)
  • Průměr: +/- 38 centimetrů za +/- 20 let (Panama, Kostarika
  • Tvar kmene: kulatý a rovný s někdy deskovými kořeny na bázi
  • Listy: Obecně 45 až 60 cm dlouhé a oválného tvaru
  • Barva listu: Tmavě zelená
  • Zvláštnost: 75% listů opadává v období sucha
  • Kůra: středně hrubá
 
 
 

Zahradní nábytek který nemá každý

Zahradní nábytek harmonicky spojuje vše, co je potřeba v moderní zahradě - funkcionalismus a luxus. Jednoduchý design vytváří moderní styl. Seznamte se s nabídkou zahradního nábytku v našich prodejnách na Slovensku a uvidíte, jak velký vliv na pohodlí a kvalitu má bezprostřední okolí - zahrada!

Kolekce zahradního nábytku

Sortiment obchodů DR studio, sro je skutečně široký - začínající od základních sedacích souprav, detailů až k doplňkům, které dotvářejí celkový styl Vaší terasy. Výběrem našeho zahradního nábytku dáte nový rozměr prostoru, ve kterém budete chtít trávit co nejvíce času. Snídaně pod širým nebem v parném létě, oblíbená čerstvá káva na terase nebo odpočinek s dobrou knihou, setkání s přáteli, grilování po náročném týdnu - všechny tyto zážitky budete chtít prožívat častěji. Uspořádáním modulů můžete vytvořit vlastní jedinečnou zahradní soupravu nebo můžete použít hotové nábytkové moduly navrženy renomovanými designéry. Naše zahradní stoly a židle, zahradní pohovky a křesla zajistí v teplém, letním období dokonalý odpočinek a relax.

Nejvyšší kvalita zahradního nábytku

Výběrem našeho zahradního nábytku si vybíráte nejen design, ale i kvalitu. Všechny produkty dostupné ve společnosti DR studio, sro poskytují přední místo v kvalitě a exkluzivitě požadované našimi zákazníky. Můžete si být jisti, že speciálně vybrané a testované materiály jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a dlouhodobě si zachovají svůj jedinečný vzhled a tvar. Každý kus zahradního nábytku je vyroben precizním řemeslným zpracováním. Naše rozsáhlá nabídka zahrnuje zahradní nábytek a doplňky vyrobené z materiálů, které už léta mají přední místo na trhu.

Zahradní nábytek z umělého ratanu

Zahradní nábytek vhodný do každého ročního období má obrovskou popularitu. Zahradní nábytek z umělého ratanu je vhodný nejen pro domácnosti, ale i luxusní veřejné prostory - hotely, SPA salony, wellness, restaurace a bazénové centra. Vytvořením zahradní sedací soupravy, či zahradní pohovky a doplněním závěsného houpacího křesla si dopřejete každodenní dávku luxusu. Stačí zavřít oči a hned pocítíte optimální měkkost polštářů a dokonale tvarované opěradlo zajistí pohodlí, které z Vás nechá opadnout všechno napětí a na okamžik Vám dopřeje zapomenout na každodenní starosti. Výhody umělého ratanového zahradního nábytku jsou zárukou pohodlí, který prodejce zaručuje. V každém nábytku vyrobeného z umělého ratanu se odrážejí originální design. Polyetylénové složení materiálu je jednoduše navrženo tak, aby sloužilo milovníkům vnější relaxace. Déšť, sníh, UV záření a další nepříznivé faktory, nemají žádný vliv na stav nábytku.

Zahradní nábytek z přírodního ratanu

V každodenním shonu mezi domácími pracemi a zaměstnáním je něco, co vám umožňuje ve vaší zahradě znovu získat rovnováhu a zapomenout na okolní realitu. Vnější prostředí domu je oblast soukromí propojena s živou přírodou, která v zahradě odhaluje své bohatství barev, tvarů a vůní. Můžete si ji plně vychutnat v pohodlí ratanového zahradního nábytku, který probudí pocit relaxu a oddechu. Přírodní ratan, získaný z indonéských plantáží je ekologickým materiálem. Neobvyklý design v koloniálním stylu, široká kolekce, kvalitní materiál zahradního ratanového nábytku zajistí dlouhodobé užívání. Každý kus zahradního nábytku z přírodního ratanu se výpletu výhradně ručně, takže si můžete být jisti, že dostanete jedinečný originální výrobek propracovaný do nejmenších detailů.

Hliníkový zahradní nábytek

Lehkost, jemnost tvarů a moderní styl - to je hliníkový zahradní nábytek. Pro moderní prostory, veřejné i soukromé, byla vytvořena kolekce designového hliníkového zahradního nábytku. Chladivý vzhled hliníkové konstrukce v kombinaci se zahradní zelení vytváří vkusné dekorativní spojení. Abychom splnili nejvyšší nároky zákazníků, kteří hledají něco víc než všudypřítomný standard, zvolili jsme možnost kombinace hliníku s dřevěnými nebo keramickými detaily.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze