Kategorie
 
 
 
 
 

Plynové ohniště versus ohniště na dřevo: Které si koupit?

Víme, že jsme zaujatí, ale milujeme dobré ohniště. Jsou nádherným, krásným, hřejivým doplňkem každé zahrady nebo venkovního prostoru. Jsou ideálním místem pro setkání s přáteli a rodinou, abyste si užili dlouhé letní a podzimní večery. Výběr správného topeniště však může být poněkud složitý. Možností je mnoho, ale možná se neumíte rozhodnout, zda zvolit plynové ohniště nebo ohniště na dřevo? Abychom vám pomohli učinit toto rozhodnutí, sestavili jsme našeho definitivního průvodce výběrem toho správného ohniště pro vás.

Co byste si tedy měli koupit - plynové ohniště vs ohniště na dřevo? Pojďme se podívat na to, co byste měli zvážit při rozhodování...

Plynové ohniště vs. Ohniště na spalování dřeva

Jaká je dostupnost paliva?
Může se to zdát zřejmé, ale první věc, kterou je třeba zvážit, je použito palivo a jeho dostupnost ve vaší oblasti. Nemá smysl získat ohniště, pro které nemůžete získat palivo. Plynová ohniska používají jako palivo tekutý propan a ohniska na dřevo potřebují jako palivo suché dřevo. Jednoduchá odpověď je, že obě jsou snadno dostupné po celé zemi, ačkoli získat dobré množství dřeva nejvyšší kvality ve více městských oblastech bude o něco obtížnější a pravděpodobně bude dražší.

Kolik úložného prostoru potřebuji?
Konkrétně zde uvažujeme o skladování paliva. Skladování dřeva může zabrat mnoho místa v závislosti na tom, kolik jej najednou koupíte. Kromě toho máte komplikaci, že jej musíte udržovat v suchu, a to nejen ve skladu dřeva, ale také v blízkosti vašeho topeniště. No třeba brát v úvahu, že dřevo můžete využít například i na krbová kamna. Vybudování suchého skladu dřeva však není obtížné a vaší zahradě to dodává krásnou estetiku (dle našeho názoru).

Vaše plynové topeniště nepotřebuje velkou skladovací nádrž na propan, já když lahve jsou ne vždy esteticky atraktivní.

Jak dlouho trvá hoření?
Jak si dovedete představit, vaše plynové ohniště bude mnohem efektivnější (a rychlejší) při zapalování a bude plně spalovat v okamžiku, kdy pro vás okouzlí to krásné teplo. Pokud máte rádi více improvizované používání vašeho topeniště, pak může být plyn tou nejlepší volbou.

Dřevo vyžaduje čas a úsilí, aby se rozjelo, takže je zapotřebí poněkud větší příprava. Jakmile bude hořet, bude generovat velké množství tepla a udržet jej v chodu není vůbec žádná námaha.

Jaká je energetická účinnost?
Kvůli efektivnosti má navrch i vaše plynové ohniště. Plyn hoří mnohem čistěji a produkuje méně emisí. Ve skutečnosti o 99 % méně emisí než v ohništích spalujících dřevo. Frekvenci používání lze zvážit i při pohledu na to jako na faktor, pokud uvažujete o svých emisích. I když jsme si jisti, že se všichni shodneme, že méně je někdy víc.

Kolik to bude stát?
Náklady se mohou dramaticky lišit pro ohniska na dřevo a plynová ohniska v závislosti na velikosti, materiálu atp.

Kolik údržby bude mé ohniště potřebovat?
Ohniště na dřevo vyžadují mnohem větší údržbu než plynová ohniska. Po použití v nich zůstaly saze, popel a napůl spálená polena, která je třeba vyčistit. Při čištění dřevěného topeniště byste měli být opatrní, protože můžete mít problém s kreozotem, což je dehtová látka, která při spalování pochází ze dřeva. Při vdechnutí je toxický, proto čištění provádějte maskou a brýlemi. Na druhé straně plynová ohniska vyžadují velmi malou údržbu. Není co čistit, protože plyn hoří čistě bez sazí nebo popela. Je to tak jednoduché jako rychlé otření a nasazení krytu, abyste jej ochránili před živly.

Jaký je zážitek z používání mého topeniště?
Ano, mluvíme o zkušenostech, které získáte při používání topeniště, nikoli o zkušenostech potřebných k jeho používání. Plyn je čistý a jednoduchý. Na oblečení nezanechává žádné pachy, pěkně hoří a udržuje stálou produkci tepla.

Podle našeho názoru je na ohništi na dřevo něco okouzlujícího. Můžete použít různá dřeva k vytvoření různých vůní, což může být krásný zážitek. Klasický praskavý zvuk získáte také ze starého dobrého dřevěného ohně.

Jak bezpečné je jejich používání?
Bezpečnost je klíčovým zájmem vždy, když děláte cokoli s ohněm nebo s čímkoli hořlavým. Je důležité dát si důkladně zkontrolovat plynový systém, abyste se ujistili, že nedochází k úniku a zda vše běží hladce. Úniky se mohou velmi rychle vymknout zpod kontroly, pokud k nim dojde, proto je důležité dbát na bezpečnost. Obecně však platí, že pokud své ohniště udržujete v dobrém stavu a pravidelně jej kontrolujete, jsou velmi bezpečné.

Ohniště na dřevo mají svá vlastní bezpečnostní hlediska, z nichž hlavním je zajistit, aby oheň a žhavé uhlíky byly zcela zhasnuty při každém použití. Důležité je i to, abyste svá ohniska daleko od jakýchkoli struktur, které by se mohly vznítit.

Environmentální obavy?
Náš vliv na životní prostředí je v dnešní době důležitým faktorem a na základě toho může být obtížné rozhodnout se. Dřevo je obnovitelný zdroj a zatím udržitelnější. Plyn je na druhé straně čistší a do atmosféry uvolňuje mnohem méně toxinů a CO2.

Opět se může objevit otázka, kolik jej budete používat.

Závěr

Neexistuje jednoznačná odpověď na to, co je lepší, ohniště na dřevo nebo plynové ohniště. Obě mají svá pro a proti. Nakonec rozhodnutí padne na to, co hledáte a na jaký druh použití se chcete dostat z vašeho topeniště.

Doufejme, že tento článek vám poskytl pokyny, které potřebujete, abyste se mohli správně rozhodnout. Cokoli si vyberete, víme, že se vám to bude líbit! Pokud preferujete bioethanol... ale to je už jiný příběh!

 

 
 
 

Zahradní nábytek který nemá každý

Zahradní nábytek harmonicky spojuje vše, co je potřeba v moderní zahradě - funkcionalismus a luxus. Jednoduchý design vytváří moderní styl. Seznamte se s nabídkou zahradního nábytku v našich prodejnách na Slovensku a uvidíte, jak velký vliv na pohodlí a kvalitu má bezprostřední okolí - zahrada!

Kolekce zahradního nábytku

Sortiment obchodů DR studio, sro je skutečně široký - začínající od základních sedacích souprav, detailů až k doplňkům, které dotvářejí celkový styl Vaší terasy. Výběrem našeho zahradního nábytku dáte nový rozměr prostoru, ve kterém budete chtít trávit co nejvíce času. Snídaně pod širým nebem v parném létě, oblíbená čerstvá káva na terase nebo odpočinek s dobrou knihou, setkání s přáteli, grilování po náročném týdnu - všechny tyto zážitky budete chtít prožívat častěji. Uspořádáním modulů můžete vytvořit vlastní jedinečnou zahradní soupravu nebo můžete použít hotové nábytkové moduly navrženy renomovanými designéry. Naše zahradní stoly a židle, zahradní pohovky a křesla zajistí v teplém, letním období dokonalý odpočinek a relax.

Nejvyšší kvalita zahradního nábytku

Výběrem našeho zahradního nábytku si vybíráte nejen design, ale i kvalitu. Všechny produkty dostupné ve společnosti DR studio, sro poskytují přední místo v kvalitě a exkluzivitě požadované našimi zákazníky. Můžete si být jisti, že speciálně vybrané a testované materiály jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a dlouhodobě si zachovají svůj jedinečný vzhled a tvar. Každý kus zahradního nábytku je vyroben precizním řemeslným zpracováním. Naše rozsáhlá nabídka zahrnuje zahradní nábytek a doplňky vyrobené z materiálů, které už léta mají přední místo na trhu.

Zahradní nábytek z umělého ratanu

Zahradní nábytek vhodný do každého ročního období má obrovskou popularitu. Zahradní nábytek z umělého ratanu je vhodný nejen pro domácnosti, ale i luxusní veřejné prostory - hotely, SPA salony, wellness, restaurace a bazénové centra. Vytvořením zahradní sedací soupravy, či zahradní pohovky a doplněním závěsného houpacího křesla si dopřejete každodenní dávku luxusu. Stačí zavřít oči a hned pocítíte optimální měkkost polštářů a dokonale tvarované opěradlo zajistí pohodlí, které z Vás nechá opadnout všechno napětí a na okamžik Vám dopřeje zapomenout na každodenní starosti. Výhody umělého ratanového zahradního nábytku jsou zárukou pohodlí, který prodejce zaručuje. V každém nábytku vyrobeného z umělého ratanu se odrážejí originální design. Polyetylénové složení materiálu je jednoduše navrženo tak, aby sloužilo milovníkům vnější relaxace. Déšť, sníh, UV záření a další nepříznivé faktory, nemají žádný vliv na stav nábytku.

Zahradní nábytek z přírodního ratanu

V každodenním shonu mezi domácími pracemi a zaměstnáním je něco, co vám umožňuje ve vaší zahradě znovu získat rovnováhu a zapomenout na okolní realitu. Vnější prostředí domu je oblast soukromí propojena s živou přírodou, která v zahradě odhaluje své bohatství barev, tvarů a vůní. Můžete si ji plně vychutnat v pohodlí ratanového zahradního nábytku, který probudí pocit relaxu a oddechu. Přírodní ratan, získaný z indonéských plantáží je ekologickým materiálem. Neobvyklý design v koloniálním stylu, široká kolekce, kvalitní materiál zahradního ratanového nábytku zajistí dlouhodobé užívání. Každý kus zahradního nábytku z přírodního ratanu se výpletu výhradně ručně, takže si můžete být jisti, že dostanete jedinečný originální výrobek propracovaný do nejmenších detailů.

Hliníkový zahradní nábytek

Lehkost, jemnost tvarů a moderní styl - to je hliníkový zahradní nábytek. Pro moderní prostory, veřejné i soukromé, byla vytvořena kolekce designového hliníkového zahradního nábytku. Chladivý vzhled hliníkové konstrukce v kombinaci se zahradní zelení vytváří vkusné dekorativní spojení. Abychom splnili nejvyšší nároky zákazníků, kteří hledají něco víc než všudypřítomný standard, zvolili jsme možnost kombinace hliníku s dřevěnými nebo keramickými detaily.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze