Kategorie
 
 
 
 
 

Je ratan voděodolný/odolný vůči povětrnostním vlivům?

Otázka týkající se odolnosti ratanového nábytku vůči různým povětrnostním podmínkám a vlivům vody je jednou z nejčastějších otázek, které od našich zákazníků dostáváme. A opravdu, tento zájem je více než opodstatněný. Vzhledem k tomu, že nákup ratanového nábytku není jen otázkou estetiky, ale také investice do pohodlí a funkčnosti venkovních prostor, je přirozené, že potenciální kupující chtějí mít jistotu, že jejich nový nábytek vydrží co nejdéle v co nejlepším stavu.

Ratan, jako materiál, je znám svou odolností a pevností, což jej činí oblíbenou volbou pro zahradní nábytek. Přesto zákazníci často vyjadřují obavy, zda tento nábytek dokáže odolávat neustále měnícím se povětrnostním podmínkám, které jsou pro Spojené království typické. Jak víme, počasí zde může být extrémně nepředvídatelné, od slunečných a teplých dnů až po prudké deště a silné větry, často během jediného dne.

Proto je důležité poskytnout odpověď na otázku, zda je ratanový nábytek voděodolný a odolný vůči jiným povětrnostním vlivům. Základní odpověď je, že kvalitní ratanový nábytek je navržen tak, aby odolával běžným povětrnostním vlivům včetně mírného deště, UV záření a teplotních rozdílů. Nicméně, jako u každého nábytku určeného pro venkovní použití, existují určité limity toho, co dokáže vydržet bez poškození.

Je nutné rozlišovat mezi ratanem z přírodních vláken a syntetickým ratanem. První jmenovaný, byť pěkný a tradiční, nemusí být nejlepší volbou pro oblasti s častým a silným deštěm nebo pro oblasti, kde je vysoká vlhkost vzduchu. Na druhé straně, syntetický ratan je specificky navržen s myšlenkou odolnosti vůči vodě a povětrnostním vlivům, což jej činí ideální volbou pro ty, kteří hledají nábytek vhodný pro všechny podmínky.

V této souvislosti je tedy třeba říci, že pokud hledáte ratanový nábytek, který bude vaši zahradu nebo terasu zdobit po mnoho let, je důležité věnovat pozornost materiálu, ze kterého je nábytek vyroben. Zároveň nezapomínejte na pravidelnou údržbu a ochranu, jako je například použití ochranných krytů za extrémních povětrnostních podmínek nebo zimního období, což výrazně prodlouží životnost vašeho ratanového nábytku.

V konečném důsledku, při správném výběru a péči může být ratanový nábytek skvělým a odolným doplňkem vašich vnějších prostor, který přinese pohodlí a styl během mnoha let.

Je ratan považován za voděodolný?

Abych to přehnal, ne, ratan není úplně vodotěsný. Přestože je nábytek z přírodního i umělého ratanu ošetřen tak, aby odolal většině povětrnostních podmínek, neznamená to, že je zcela vodotěsný nebo odolný vůči živlům.

Existuje však jasný rozdíl mezi přírodním a syntetickým ratanem. V téměř všech povětrnostních podmínkách syntetický ratan překonává přírodní ratan, pokud jde o odolnost. Jelikož je vyroben ze syntetického materiálu, je odolnější vůči poškození vodou. Je zde také menší šance, že vybledne a je to ještě levnější – díky čemuž je ideálním druhem proutěného nábytku pro většinu domácností.

Co se stane, když ratan navlhne?

Přestože ratanový nábytek není vodotěsný, není to tak, že by ho pár kapek deště nějakým způsobem poškodilo. Veškerý ratanový nábytek zvládne nečekanou sprchu, ať už je to přírodní proutěné nebo syntetické. S největší pravděpodobností jej můžete nechat venku vystaven vlivům počasí celé léto, aniž byste viděli velkou změnu.

Jak již bylo řečeno, pokud chcete, aby váš nábytek vydržel co nejdéle, měli byste se pokusit omezit dobu, po kterou je vystaven vlivům živlů. I když je přírodní i umělý ratan ošetřen tak, aby se zabránilo rzi, hnilobě, poškození sluncem a jiným formám poškození, vystavení přírodním živlům si stále vybírá svoji daň.

Obecně to znamená skladování nábytku uvnitř nebo používání krytů na nábytek, když jej nepoužíváte. To zajišťuje, že nebudou vystaveny vodě po dlouhou dobu a pomohou udržet váš ratanový nábytek skvělý po celá léta.

Pokud jsou vystaveny vodě delší dobu, například pokud je necháte venku nezakryté celou zimu, mohou se poškodit různými způsoby. U umělého i přírodního ratanu se mohou objevit například plísně, což je nejen nehygienické, ale křeslo poškozuje. Ratan může také začít hnít. Přestože chvíli trvá, než se hniloba usadí, jakmile se tak stane, je téměř nemožné se jí zbavit a bude pravděpodobně jen otázkou času, kdy budete muset vyhodit své židle. Syntetický ratan je odolnější vůči těmto druhům problémů, díky čemuž je mnohem odolnější, ale stále se může vyskytnout.

Proutěný vzor, který se používá k výrobě ratanu, způsobuje, že vypadá tak dobře, jak vypadá, ale díky tomu je také náchylnější k hnilobě a plísním. Tkaní pramenů vytváří mnoho malých zákoutí, které mohou sbírat vodu, prach a nečistoty. Díky tomu jsou náchylnější k hnilobě než židle, které používají rovné dřevěné nebo plastové povrchy.

Pokud není výrobcem správně ošetřen, nebo je ratanový nábytek dlouhodobě vystaven extrémním povětrnostním podmínkám, mohou se tkané prameny také začít rozplétat a třepit. U umělého ratanu to není tak běžné.

Je ratan považován za odolný vůči povětrnostním vlivům?

Odolnost vůči povětrnostním vlivům jde dále, než je jen vodotěsná. Teploty pod bodem mrazu, led, déšť se sněhem, vítr, sníh... Seznam pokračuje. Je zřejmé, že pokud se počasí dostatečně zhorší, nic není skutečně odolné vůči povětrnostním vlivům. Jak již bylo řečeno, existují určité povětrnostní podmínky, které jsou snazší odolávat než jiné.

Přírodní i umělý ratan je ošetřen tak, aby vydržel většinu povětrnostních podmínek, alespoň na krátkou dobu. Nemusíte se obávat, pokud ho na den nebo dva zapomenete přikrýt. Je však chráněn jen do určitého bodu. Dlouhodobé vystavení extrémnímu počasí v průběhu měsíců nebo dokonce let si vždy vybere svoji daň.

Teploty pod bodem mrazu mohou být obzvlášť problematické, pokud je váš nábytek mokrý. To platí hlavně pro přírodní ratan. Voda se při teplotách pod bodem mrazu rozpíná, a proto může způsobit lámání nebo ohýbání ratanových prutů. Menší poškození židle se může v těchto podmínkách také zhoršit, neboť expandující voda může způsobit zvětšení trhlin a štěrbin.

Neustálá expanze a kontrakce mezi prameny může také způsobit, že se začnou časem uvolňovat a může způsobit, že ochranný povlak začne praskat nebo se lámat. Opět je to menší problém se syntetickým ratanem.

Často přehlíženým aspektem škod způsobených počasím je poškození UV zářením. Sluneční paprsky mohou způsobit odbarvení a vyblednutí, pokud jsou povrchy vystaveny slunci delší dobu. To platí pro oba typy proutěného nábytku. Jak již bylo řečeno, jakékoli zbarvení nebo vyblednutí bude pravděpodobně trvat několik let, než se projeví, a existují kroky, které můžete podniknout, abyste tomu zabránili, jako je zakrytí nábytku, když se nepoužívá, jeho ochrana proti povětrnostním vlivům a pravidelná údržba.

Můžete udělat ratan odolný vůči povětrnostním vlivům / voděodolný?

Přestože ratanový nábytek nedokážete vyrobit zcela vodotěsný nebo odolný vůči povětrnostním vlivům, existují kroky, které můžete podniknout, aby váš ratanový nábytek vypadal dlouho dobře. Pokud jej skladujete ve správných podmínkách a obecně se o něj dobře staráte, je vždy dobré začít.

Jak již bylo řečeno, chcete-li jít o krok dále, máme příspěvek o ratanovém nábytku odolném vůči povětrnostním vlivům, který byste si měli prohlédnout!

Mohu nechat ratanový nábytek venku?

V létě můžete ratanový nábytek nechat venku. Stále se však vyplatí použít ratanový potah na nábytek, když jej nepoužíváte, abyste jej chránili před poškozením UV zářením. To vám také pomůže chránit jej před deštěm a zajistí, že se z něho budete moci těšit mnoho let.

Během zbytku roku lidem vždy doporučujeme, aby svůj ratan skladovali v interiéru nebo používali potahy na nábytek. To ochrání váš nábytek před povětrnostními vlivy bez ohledu na počasí. Zajišťuje také, že váš nový ratanový nábytek si déle zachová svůj vzhled.

Můžete se rozhodnout nechat ho venku vystaven i celou zimu, ale to bude mít za následek opotřebení v průběhu let. Dobře udržovaný nábytek může trvat deset let nebo více, zatímco nábytek ponechaný venku po celý rok může trvat pouhých pět nebo šest let.

Může slunce poškodit můj ratanový nábytek?

Slunce může poškodit váš ratanový nábytek, není-li na něj aplikována UV ochrana. Ačkoli to trvá dlouhá léta, UV paprsky ze slunce mohou způsobit vyblednutí barvy. To může vést k tomu, že váš nábytek bude vypadat nudně, ale neohrozí to jeho integritu ani jej žádným významným způsobem nepoškodí. Stále by se na něm mělo bezpečně sedět, i když barva do určité míry vybledla.

Jak již bylo řečeno, UV ochrana může zabránit vyblednutí barvy a zabrání třepení a praskání v důsledku vysoké teploty. To způsobí, že barvy vyblednou mnohem pomaleji, takže většina ratanového nábytku chráněného proti UV záření nevybledne ve výrazné míře alespoň několik let, a to ani při intenzivním vystavení slunci.

Po několika letech je normální, že barvy poněkud vyblednou. Tomu se nelze vyhnout, když jsou předměty umístěny venku. Avšak kvalitní nábytek, o který dobře pečujete, bude vykazovat mnohem méně známek vyblednutí než neošetřený nábytek, který není udržován.

A co sníh, led a vítr?

Sníh, led a vítr mohou ratanový nábytek poškodit, i když to všechno dělá jiným způsobem. Sníh a led mohou zhoršit stávající škody tím, že způsobí rozšíření vody mezi trhlinami a štěrbinami. Může také ohýbat a lámat ratanová vlákna v křesle nebo pohovce. Z dlouhodobého hlediska to může vést k odlupování a vypadávání pramenů.

Vítr může poškodit barvu, pokud nese písek, ale může také způsobit usazování nečistot na vašem nábytku. Tyto nečistoty mohou podporovat růst plísní vytvářením vlhkých podmínek. V kombinaci s mrazivými teplotami to může zhoršit i škody způsobené ledem a sněhem.

Sada potahů na nábytek je skvělý způsob, jak ochránit váš proutěný nábytek před sněhem, ledem a větrem. Můžete se také rozhodnout nechat svůj nábytek v zimě uvnitř, což je pravděpodobně nejlepší způsob, jak zajistit, aby váš nábytek zůstal ve fantastickém stavu co nejdéle.

Může ratanový nábytek rezavět?

Nábytek z přírodního ratanu je vyroben z určitého druhu dřeva, zatímco syntetický ratan je vyroben ze syntetického materiálu, který vypadá jako ratan. Ani jeden z těchto materiálů nerezaví, i když jsou náchylné na plísně a hnilobu.

Jak již bylo řečeno, mnoho ratanových nábytkových židlí má hliníkový nebo ocelový rám používaný ke zvýšení stability, takže je běžné, že se lidé ptají, zda může rezavět. Hliník i ocel jsou velmi odolné vůči rzi a je pravděpodobné, že nábytek bude třeba vyměnit dříve, než rez způsobí nějaké problémy. Po několika letech může dojít k mírnému zrezivění povrchu, což však nepoškodí celistvost nábytku a není viditelné, jelikož je na vnitřní straně nábytku. Bude trvat více než deset let, než rezivění dosáhne bodu, ve kterém způsobí problémy, takže se nemusíte obávat, pokud si koupíte ratanový nábytek v renomovaném obchodě.

 
 
 

Zahradní nábytek který nemá každý

Zahradní nábytek harmonicky spojuje vše, co je potřeba v moderní zahradě - funkcionalismus a luxus. Jednoduchý design vytváří moderní styl. Seznamte se s nabídkou zahradního nábytku v našich prodejnách na Slovensku a uvidíte, jak velký vliv na pohodlí a kvalitu má bezprostřední okolí - zahrada!

Kolekce zahradního nábytku

Sortiment obchodů DR studio, sro je skutečně široký - začínající od základních sedacích souprav, detailů až k doplňkům, které dotvářejí celkový styl Vaší terasy. Výběrem našeho zahradního nábytku dáte nový rozměr prostoru, ve kterém budete chtít trávit co nejvíce času. Snídaně pod širým nebem v parném létě, oblíbená čerstvá káva na terase nebo odpočinek s dobrou knihou, setkání s přáteli, grilování po náročném týdnu - všechny tyto zážitky budete chtít prožívat častěji. Uspořádáním modulů můžete vytvořit vlastní jedinečnou zahradní soupravu nebo můžete použít hotové nábytkové moduly navrženy renomovanými designéry. Naše zahradní stoly a židle, zahradní pohovky a křesla zajistí v teplém, letním období dokonalý odpočinek a relax.

Nejvyšší kvalita zahradního nábytku

Výběrem našeho zahradního nábytku si vybíráte nejen design, ale i kvalitu. Všechny produkty dostupné ve společnosti DR studio, sro poskytují přední místo v kvalitě a exkluzivitě požadované našimi zákazníky. Můžete si být jisti, že speciálně vybrané a testované materiály jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a dlouhodobě si zachovají svůj jedinečný vzhled a tvar. Každý kus zahradního nábytku je vyroben precizním řemeslným zpracováním. Naše rozsáhlá nabídka zahrnuje zahradní nábytek a doplňky vyrobené z materiálů, které už léta mají přední místo na trhu.

Zahradní nábytek z umělého ratanu

Zahradní nábytek vhodný do každého ročního období má obrovskou popularitu. Zahradní nábytek z umělého ratanu je vhodný nejen pro domácnosti, ale i luxusní veřejné prostory - hotely, SPA salony, wellness, restaurace a bazénové centra. Vytvořením zahradní sedací soupravy, či zahradní pohovky a doplněním závěsného houpacího křesla si dopřejete každodenní dávku luxusu. Stačí zavřít oči a hned pocítíte optimální měkkost polštářů a dokonale tvarované opěradlo zajistí pohodlí, které z Vás nechá opadnout všechno napětí a na okamžik Vám dopřeje zapomenout na každodenní starosti. Výhody umělého ratanového zahradního nábytku jsou zárukou pohodlí, který prodejce zaručuje. V každém nábytku vyrobeného z umělého ratanu se odrážejí originální design. Polyetylénové složení materiálu je jednoduše navrženo tak, aby sloužilo milovníkům vnější relaxace. Déšť, sníh, UV záření a další nepříznivé faktory, nemají žádný vliv na stav nábytku.

Zahradní nábytek z přírodního ratanu

V každodenním shonu mezi domácími pracemi a zaměstnáním je něco, co vám umožňuje ve vaší zahradě znovu získat rovnováhu a zapomenout na okolní realitu. Vnější prostředí domu je oblast soukromí propojena s živou přírodou, která v zahradě odhaluje své bohatství barev, tvarů a vůní. Můžete si ji plně vychutnat v pohodlí ratanového zahradního nábytku, který probudí pocit relaxu a oddechu. Přírodní ratan, získaný z indonéských plantáží je ekologickým materiálem. Neobvyklý design v koloniálním stylu, široká kolekce, kvalitní materiál zahradního ratanového nábytku zajistí dlouhodobé užívání. Každý kus zahradního nábytku z přírodního ratanu se výpletu výhradně ručně, takže si můžete být jisti, že dostanete jedinečný originální výrobek propracovaný do nejmenších detailů.

Hliníkový zahradní nábytek

Lehkost, jemnost tvarů a moderní styl - to je hliníkový zahradní nábytek. Pro moderní prostory, veřejné i soukromé, byla vytvořena kolekce designového hliníkového zahradního nábytku. Chladivý vzhled hliníkové konstrukce v kombinaci se zahradní zelení vytváří vkusné dekorativní spojení. Abychom splnili nejvyšší nároky zákazníků, kteří hledají něco víc než všudypřítomný standard, zvolili jsme možnost kombinace hliníku s dřevěnými nebo keramickými detaily.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze