Kategorie
 
 
 
 
 

Jak si vybrat vhodný slunečník na terasu nebo balkon

Zahradní slunečníky nabízejí vítanou úlevu a ochranu před sluncem během horkých letních dnů.

Výrazně zvýší komfort během siesty na zahradní sedačce, zpříjemní rodinný oběd na oblíbené ratanové jídelní sestavě, zajistí zastínění venkovních ploch u bazénu, kde máme zahradní křesla se stolkem na odpočinek během přestávky v koupání. Mohou se také použít k zastínění nafukovacích vířivek nebo dětských bazénů a pískovišť. I lenošení na zahradním lehátku má své limity a dobře padne občas schovat se do stínu slunečníku.

Záhredné slunečníky jsou v nabídce v široké škále barev, tvarů a velikostí. Vybrat si vhodný typ nemusí být jednoduchá záležitost. Pokusíme se vás upozornit na nejdůležitější skutečnosti, které byste při volbě vhodného slunečníku měly zohledňovat. Čtěte více a zjistěte, který slunečník je nejvhodnější pro vaši terasu, balkon nebo zahradu.

Krok 1 - velikost zahradního slunečníku

Nejprve změřte plochu, kterou chcete slunečníkem chránit. Doporučujeme vám zvolit rozměr, který je minimálně o 1,50 m větší než oblast, kterou máte zájem zastínit. Tento rozdíl může být menší v případě, že slunečník má možnost naklápět stínítko ve dvou rovinách, to znamená zepředu dozadu i zprava doleva - alunečníky mají označení T2.

Pro zahradní jídelní stoly a sestavy potřebujete kolem stolu pro optimální pohodlí zastínit prostor větší minimálně o 50 cm z každé strany. Každá zastíněna plocha navíc poskytuje dokonalejší zážitek bez oslnění v každém denním čase a nezávisle na poloze slunce na obloze.

Pokud zastiňuje prostor určený na dětské hry, vyberte slunečník, který pokryje co největší plochu. Pamatujte, že větší slunečník znamená více místa na hraní pro děti se zabezpečenou ochranou před sluncem.

Krok 2 - konstrukce a tvar slunečníku

V naší nabídce jsou slunečníky ve tvaru osmiúhelníku s průměrem od 2,5 po 3,5 m. K dispozici jsou také slunečníky ve tvaru čtverce 2,5 x 2,5 m a 3,0 x 3,0 m nebo obdélníku 2,0 x 3,0 nebo 3,0 x 4,0 m. Výběr tvaru závisí na požadované stínící plochy a také od osobní preference zákazníka. Platí nepsané pravidlo, že ke kulatému stolu by měl být kulatý slunečník, k obdélníkovému stolu obdélníkový slunečník.

Slunečníky z boční nohou mají výhodu v tom, že stojan a podstava nezabírají místo v prostoru, který zastiňujeme. Stojan nebrání ve výhledu na ostatních přísedících a neomezuje možnost pohybu. Kvůli dostatečné stabilitě vyžaduje těžší podstavu.

Slunečníky se středovou nohou se využívají především k zahradním jídelním sestavám pokud má stůl otvor pro slunečník. V takovém případě je stabilita slunečníku lepší a stačí i menší podstava. Slunečníky se středovou nohou jsou vhodné i ke bazénu mezi dvě lehátka případně ke křesílkům se stolkem na balkoně.

Krok 3 - materiál stínítka

Dva nejběžnější materiály, které se používají na výrobu slunečníků PLATINUM® jsou polyester a spuncryl. Pro zvýšení ochrany před UV zářením a zabezpečení barevné stálosti jsou dále upravovány speciálními vrstvami, které zvyšují ochranu před deštěm i nečistotami.

Třída ochrany před UV zářením se hodnotí na stupnici od +15 UV do + 50 UV. Čím vyšší hodnota, tím je ochrana dokonalejší. Tato ochrana však nikdy není úplná. Je vhodné používat při posezeních na terase ochranné krémy na nezakryté části těla.

Třída materiálu se hodnotí na stupnici 1 až 5. Čím je hodnota vyšší, tím je barevná stálost i životnost materiálu lepší. V době kdy slunečník nepoužíváte, nezapomeňte ho vždy sklopit a chránit ochranným krytem. Prodloužíte tak jeho životnost a chráníte barvy před vyblednutím. Samotná barevná stálost použitého materiálu se hodnotí stupnicí 1 až 10. Čím vyšší stupeň, tím lepší je barevná stálost.

Obě látky používané při slunečnících PLATINUM® jsou pevné a kvalitní a jsou navrženy pro využití v exteriéru. Spuncryl nabízí větší odolnost proti blednutí i počasí. Slunečníky s tímto materiálem mají obvykle vyšší životnost a jsou i dražší.

Krok 4 - výběr podstavy pro slunečník

Před dokončením nákupu slunečníku nezapomeňte na vhodnou podstavu. Nadšení z koupě slunečníku by rychle vystřídalo zklamání, že ho bez podstavy nelze použít. Podstavy slunečníků PLATINUM® se dodávají ve třech hlavních stylech. Podstava na zakopání, křížová podstava na zatížení betonovými dlaždicemi a podstava na kolečkách vyrobená s přírodního černého kamene granitu.

Podstava na zakopání do země zajišťuje vyšší stabilitu. Stačí vybrat dlaždici z terasy, vyhloubit jámu požadovaných rozměrů a podle doporučeného postupu ustavit podstavu a opětovně zahrnout zeminou. Toto řešení kotvení slunečníku má nevýhodu v tom, že neumožňuje manipulaci v prostoru. Slunečník má jen jedno stabilní místo. Samozřejmě pokud nechcete mít v každém koutě terasy zakopanou podstavu pro případ změny umístění slunečníku.

Ke křížové podstavě je třeba dokoupit vhodné betonové dlaždice a manipulace při přemisťování také není nejjednodušší.

Jednoznačným vítězem z pohledu manipulace i vzhledu je podstava na kolečkách. Umožňuje jednoduše a poměrně snadno přemisťovat slunečník po ploše terasy přesně na to místo, kde ho potřebujete mít. Proti svévolnému pohybu jsou kolečka podstavy vybaveny brzdou, kterou aktivujete sešlápnutím. Je třeba si však uvědomit, že váha podstavy společně se slunečníkem je dost vysoká a při přesouvání může dojít k deformaci terasových desek z dřeva i dřevoplastu. Odolnost uvedených podlah závisí na jejich tvrdosti.

Dopřejte svému volně stojícímu slunečníku dostatečnou stabilitu s přiměřenou váhou podstavy.                    

  • Pro úhlopříčky a průměry do 3 m je nejvhodnější váha 90 kg.                                                                                  
  • Pro průměry a úhlopříčky nad 3 m je vhodná váha 120 kg.                                                                                      
  • Pro největší rozměry slunečníků doporučujeme váhu podstavy 150 kg.

Uvědomte si, čím vyšší váha stojanu pro slunečník, tím lepší stabilita. Mějte však na paměti i to, že při velké ploše slunečníku může nadělat nepříjemnosti už čerstvý vítr. Nenechávejte proto slunečník bez dozoru a pokud jej nepoužíváte složte ho.

Krok 5 - konstrukce stojanu slunečníku musí vydržet drsné počasí

Slunečníky jsou vyrobeny tak, aby měly schopnost odolávat nástrahám počasí. Přesto je třeba vždy zavřít stínítko, když se zvedne vítr. Někdy se může stát, že zapomenete, nebo prší a vám se jednoduše nechce jít ven - výsledky mohou být velmi nepříjemné. Pokud žijete ve zvlášť větrném prostředí nebo máte tendenci zapomenout zavřít slunečník, zvažte alternativní možnost a uvažujte o zakoupení hliníkové pergoly se sklopnými střešními lamelami. Stěhovací boční rolety výrazně omezují nepříjemný pocit z chladného podzimního větru.

Slunečníky značky PLATINUM se vyznačují robustní konstrukcí. Hlavní stojan slunečníků CHALENGER je vyroben se speciálně tvarovaného hliníkového profilu o rozměrech 8,6 x 5,3 cm. Detailně propracované jsou i všechny ovládací prvky z hliníkových odlitků. Stojan slunečníků ICON má rozměry 7,8 x 7,8 cm. Na konstrukci slunečníků PLATINUM® je zřejmý vliv holandských designérů. Je navržena tak aby odpovídala požadavkům dnešního zákazníka a zajišťovala jednoduché ovládání a spolehlivost.

Krok 6 - barevné řešení

Která bareva slunečníku je nejvhodnější? Nejběžnější barvy pro slunečníky na terase jsou bledé odstíny béžové a šedé barvy. Velmi módní jsou v současnosti tmavé odstíny - černý (faded black) a antracitový. Výběr barev je většinou osobní preferencí zákazníka na základě toho, co nejlépe odpovídá ostatnímu zařízení terasy i barevnému řešení fasády domu a barvě oken nebo odstínu podlahy na terase. Nezapomeňte, že na tmavších barvách se výrazněji projevuje blednutí vlivem slunečních paprsků. Na druhé straně na světlejších odstínech spíše vidět nečistoty.

Krok 7 - osvětlení zahradních slunečníků a ochranné obaly

V okamžiku, kdy zapadne slunce a okolí se ponoří do tmy se život na terase nemusí skončit. S pomocí podsvíceného stínítka pokračujete vesele dále podáváním dezertu i občerstvení pro hosty. Zábava a dobrá nálada ať vydrží až do rána. RGB LED osvětlení je určeno pro slunečníky s boční nohou PLATINUM®. Dodává se s dálkovým ovládáním a nabíječkou USB. Osvětlení má 4 režimy a 10 různých barevných kombinací.

Pokud vás při večerní zábavě otravují komáři, můžete si zapálit několik bambusových pochodní, které jednoduše zapíchnete do trávníku nebo květináče. S použitím oleje s repelentními účinky se vaše šance na příjemný večer bez bzučení nepříjemného hmyzu výrazně zlepší.

Abyste ochránili svůj slunečník před nepříznivým zimním počasím ale iv létě před slunečními paprsky a nečistotami v době kdy je složen a nepoužíváte ho, doporučujeme používat ochranný kryt. Vyberte si vhodný rozměr z naší nabídky. Ochranné kryty AEROCOVER® jsou lehké, vzdušné a trvanlivé a reálné prodlouží životnost a udrží původní vzhled slunečníku.

 
 
 

Zahradní nábytek který nemá každý

Zahradní nábytek harmonicky spojuje vše, co je potřeba v moderní zahradě - funkcionalismus a luxus. Jednoduchý design vytváří moderní styl. Seznamte se s nabídkou zahradního nábytku v našich prodejnách na Slovensku a uvidíte, jak velký vliv na pohodlí a kvalitu má bezprostřední okolí - zahrada!

Kolekce zahradního nábytku

Sortiment obchodů DR studio, sro je skutečně široký - začínající od základních sedacích souprav, detailů až k doplňkům, které dotvářejí celkový styl Vaší terasy. Výběrem našeho zahradního nábytku dáte nový rozměr prostoru, ve kterém budete chtít trávit co nejvíce času. Snídaně pod širým nebem v parném létě, oblíbená čerstvá káva na terase nebo odpočinek s dobrou knihou, setkání s přáteli, grilování po náročném týdnu - všechny tyto zážitky budete chtít prožívat častěji. Uspořádáním modulů můžete vytvořit vlastní jedinečnou zahradní soupravu nebo můžete použít hotové nábytkové moduly navrženy renomovanými designéry. Naše zahradní stoly a židle, zahradní pohovky a křesla zajistí v teplém, letním období dokonalý odpočinek a relax.

Nejvyšší kvalita zahradního nábytku

Výběrem našeho zahradního nábytku si vybíráte nejen design, ale i kvalitu. Všechny produkty dostupné ve společnosti DR studio, sro poskytují přední místo v kvalitě a exkluzivitě požadované našimi zákazníky. Můžete si být jisti, že speciálně vybrané a testované materiály jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a dlouhodobě si zachovají svůj jedinečný vzhled a tvar. Každý kus zahradního nábytku je vyroben precizním řemeslným zpracováním. Naše rozsáhlá nabídka zahrnuje zahradní nábytek a doplňky vyrobené z materiálů, které už léta mají přední místo na trhu.

Zahradní nábytek z umělého ratanu

Zahradní nábytek vhodný do každého ročního období má obrovskou popularitu. Zahradní nábytek z umělého ratanu je vhodný nejen pro domácnosti, ale i luxusní veřejné prostory - hotely, SPA salony, wellness, restaurace a bazénové centra. Vytvořením zahradní sedací soupravy, či zahradní pohovky a doplněním závěsného houpacího křesla si dopřejete každodenní dávku luxusu. Stačí zavřít oči a hned pocítíte optimální měkkost polštářů a dokonale tvarované opěradlo zajistí pohodlí, které z Vás nechá opadnout všechno napětí a na okamžik Vám dopřeje zapomenout na každodenní starosti. Výhody umělého ratanového zahradního nábytku jsou zárukou pohodlí, který prodejce zaručuje. V každém nábytku vyrobeného z umělého ratanu se odrážejí originální design. Polyetylénové složení materiálu je jednoduše navrženo tak, aby sloužilo milovníkům vnější relaxace. Déšť, sníh, UV záření a další nepříznivé faktory, nemají žádný vliv na stav nábytku.

Zahradní nábytek z přírodního ratanu

V každodenním shonu mezi domácími pracemi a zaměstnáním je něco, co vám umožňuje ve vaší zahradě znovu získat rovnováhu a zapomenout na okolní realitu. Vnější prostředí domu je oblast soukromí propojena s živou přírodou, která v zahradě odhaluje své bohatství barev, tvarů a vůní. Můžete si ji plně vychutnat v pohodlí ratanového zahradního nábytku, který probudí pocit relaxu a oddechu. Přírodní ratan, získaný z indonéských plantáží je ekologickým materiálem. Neobvyklý design v koloniálním stylu, široká kolekce, kvalitní materiál zahradního ratanového nábytku zajistí dlouhodobé užívání. Každý kus zahradního nábytku z přírodního ratanu se výpletu výhradně ručně, takže si můžete být jisti, že dostanete jedinečný originální výrobek propracovaný do nejmenších detailů.

Hliníkový zahradní nábytek

Lehkost, jemnost tvarů a moderní styl - to je hliníkový zahradní nábytek. Pro moderní prostory, veřejné i soukromé, byla vytvořena kolekce designového hliníkového zahradního nábytku. Chladivý vzhled hliníkové konstrukce v kombinaci se zahradní zelení vytváří vkusné dekorativní spojení. Abychom splnili nejvyšší nároky zákazníků, kteří hledají něco víc než všudypřítomný standard, zvolili jsme možnost kombinace hliníku s dřevěnými nebo keramickými detaily.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze