Kategorie
 
 
 
 
 

Jak postavit pergolu na terase

Výstavba pergoly na terase může významně přispět ke zlepšení vašeho venkovního prostoru. Pergola je nejen estetickým přínosem, který dodá vašemu exteriéru šmrnc, ale plní také praktickou funkci. Ta spočívá v tom, že vytváří stinné místo, kde můžete za slunečných dnů sedět a odpočívat. Právě tato kombinace praktičnosti a estetiky činí pergolu tak atraktivní a žádoucí.

Volně stojící pergola, nebo připevněná k domu?

Důležitou otázkou, kterou je třeba při instalaci pergoly na terasu zvážit, je, zda se rozhodnout pro volně stojící nebo připevněnou konstrukci. Ačkoli oba styly mají na první pohled podobný účel, při bližším zkoumání je možné mezi nimi najít zásadní rozdíly.

Připevněné pergoly jsou konstrukce, které se připevňují přímo k vnější stěně vašeho domu. Tento typ pergoly je jako přirozené rozšíření vašeho interiéru do exteriéru. Propojuje vnitřní a venkovní prostor a vytváří plynulý, estetický a pohodlný přechod. Tento styl je ideální, pokud máte dveře, které se otevírají přímo do prostoru terasy.

Volně stojící pergoly jsou naproti tomu samostatné konstrukce, nezávislé na domě nebo jiných stavbách. Tento styl se vyznačuje velkou flexibilitou při výběru umístění a umožňuje vytvořit samostatné venkovní "pokoje" kdekoli na zahradě nebo terase. S volně stojícími pergolami máte také možnost přizpůsobit si terasu svým potřebám. Můžete je například umístit tak, aby během dne kopírovaly cestu slunečního světla a maximalizovaly stín, čímž získáte příjemné a chladné místo k odpočinku v teplých letních dnech.

Volně stojící pergoly tak představují přizpůsobivé a flexibilní řešení pro vaši terasu. Navíc jsou ideální pro doplnění stávajících terasových ploch a vytvoření jedinečných relaxačních zákoutí, kde můžete trávit čas v přírodě. obecně platí, že ať už se rozhodnete pro volně stojící nebo připevněnou pergolu, oba styly přinesou vašemu venkovnímu prostoru výrazný estetický přínos. Důležité je zvážit vaše osobní potřeby, představy a konkrétní podmínky vašeho prostoru.

Co je třeba zvážit při stavbě pergoly

Stavba pergoly, ať už samostatně stojící, nebo připojené ke stávající terase, není vždy zcela rovnocenná. Než se pustíte do projektu, je několik důležitých faktorů, které byste rozhodně měli vzít v úvahu.

Prvním a zásadním krokem před stavbou pergoly je zjistit, zda pro tento typ stavby potřebujete stavební povolení. Každá oblast má svá vlastní pravidla a předpisy, proto byste si měli být jisti, že jste si ověřili všechny relevantní informace. Obecně platí, že pokud vaše pergola spolu se stávající terasou přesáhne výšku 250 cm, budete potřebovat stavební povolení. Tento limit je však pouze orientační a může se lišit v závislosti na místních předpisech.

Důležitý je také bezpečnostní faktor. Než začnete pergolu stavět, měli byste zkontrolovat, zda je terasa dostatečně pevná a zda unese váhu pergoly. Tato předběžná kontrola by měla zahrnovat zkoumání, zda materiály, které plánujete použít k upevnění pergoly, jsou dostatečně odolné proti hnilobě a mají dlouhou životnost. V neposlední řadě byste také měli zvážit skutečný povrch, do kterého budete vrtat. Obecně platí, že ošetřené materiály jsou odolnější a mají delší životnost.

Dalším důležitým aspektem, který byste měli mít na paměti, je výška pergoly. Pokud se rozhodnete pro stavbu vyvýšené pergoly, mějte na paměti, že vyšší výška znamená zvýšenou sílu větru a bouřky, které bude vaše pergola vystavena. Je proto nezbytné, aby všechny části konstrukce byly pevně sešroubovány, aby byla celá pergola bezpečně stabilní.

Závěrem lze říci, že pokud plánujete stavbu pergoly, ujistěte se, že jste v první řadě dodrželi všechny předpisy a povolení, které jsou pro takovou stavbu vyžadovány. Nepolevujte v otázce bezpečnosti a kvality materiálů. A nezapomeňte, že rozhodujícím faktorem může být také výška vaší pergoly. Buďte proto při její stavbě opatrní a důslední.

Návrh a instalace pergoly

Začněte tím, že pečlivě a pečlivě naplánujete a navrhnete pergolu, kterou chcete na terasu instalovat. Než se pustíte do práce s nářadím, musíte mít jasnou představu o tom, jak bude pergola vypadat a jaké bude mít rozměry. Vše začíná tím, že se podíváte, kde chcete, aby vaše budoucí pergola stála. Poté si určíte rozměry, se kterými budete muset při její instalaci pracovat. 

Je důležité si uvědomit, že velikost pergoly určuje pevnost jejích nosných částí. Čím větší je půdorys vaší pergoly, tím silnější musí být nosné trámy. Ty poskytují dostatečnou podporu nad hlavou, aby byla konstrukce pevná a bezpečná. Proto je nezbytné, abyste vybrali materiály, které zvládnou konstrukční namáhání pro vaše vlastní rozpětí a velikost. 

Jakmile máte všechny potřebné materiály a jasno v tom, jak bude vaše pergola vypadat, můžete se pustit do její instalace. Po výběru a instalaci hlavních sloupků a nosníků je dalším krokem bezpečné ukotvení pergoly k terase. Tento krok je zásadní, protože zajišťuje, že vaše pergola odolá různým povětrnostním podmínkám, jako je vítr, déšť, ale i dalším přírodním silám.

V prvním kroku ukotvení pergoly určete, kde budou sloupky pergoly na palubě umístěny. Tato místa jasně označte, abyste mohli přesně určit, kde mají sloupky stát. Jakmile budete mít místa označena, můžete pokračovat v procesu montáže pergoly. Zvedněte pergolu a umístěte spodní část sloupků na vyznačená místa. Poté můžete do sloupků vyvrtat otvory, kterými je následně přišroubujete do palubních trámů pod povrchovými deskami. Tento postup zajistí stabilní a pevnou konstrukci pergoly.

Zaměřte se na stabilitu pergoly

Při stavbě pergoly je nezbytné věnovat značnou pozornost její stabilitě. Jedním z klíčových faktorů, které ovlivňují stabilitu pergoly, je způsob, jakým jsou její sloupky přišroubovány k základní konstrukci. Sloupky by měly být pevně přišroubovány k pevným částem konstrukce, jako jsou skryté trámy nebo kostra, a ne pouze k povrchovým deskám. Důležité je nejen to, aby byly součásti pergoly spojeny navzájem, ale také to, aby byly spojeny s konstrukcí, na které stojí. To zajistí, že pergola zůstane stabilní i v případě silnějšího větru nebo jiných nepředvídaných podmínek.

Další strategií pro zvýšení stability pergoly je použití šikmých kolenních vzpěr, které jsou připevněny ke sloupkům a přišroubovány k nosníkům základní konstrukce. Tyto výztuhy dodávají pergole dodatečnou pevnost a udržují sloupky na svém místě. Ke zvýšení celistvosti konstrukce pergoly může přispět také přidání ozdobných krytů sloupků nebo výztuh se zábradlím mezi sloupky. 

Materiál, z něhož je střecha pergoly vyrobena, je dalším aspektem, který je třeba při konstrukci pergoly zvážit. Těžká střešní krytina může výrazně zvýšit hmotnost pergoly, a tím ohrozit její stabilitu. Pergoly pokryté těžkými hliněnými taškami nebo břidlicí mohou být nestabilnější, než by bylo žádoucí. Je lepší volit lehčí střešní krytiny, jako jsou mřížové nebo žaluziové střechy. Tyto materiály pergolu příliš nezatěžují, a pomáhají tak udržet její stabilitu.

Při umísťování nábytku a dalších těžších prvků do pergoly je třeba klást důraz na rovnoměrné rozložení hmotnosti. Veškeré těžší prvky by měly být rovnoměrně rozloženy po celé ploše základny, aby nepřidávaly jedné straně pergoly větší hmotnost než druhé.

Dodržením těchto tipů a doporučení při navrhování a stavbě pergoly dosáhnete maximální stability a konstrukční integrity vašeho nového venkovního prostoru. Stabilita by měla být prioritou u všech staveb a pergola není výjimkou. Při správném plánování a pečlivém provedení může být pergola krásným a bezpečným doplňkem každé terasy nebo zahrady.

 
 
 

Zahradní nábytek který nemá každý

Zahradní nábytek harmonicky spojuje vše, co je potřeba v moderní zahradě - funkcionalismus a luxus. Jednoduchý design vytváří moderní styl. Seznamte se s nabídkou zahradního nábytku v našich prodejnách na Slovensku a uvidíte, jak velký vliv na pohodlí a kvalitu má bezprostřední okolí - zahrada!

Kolekce zahradního nábytku

Sortiment obchodů DR studio, sro je skutečně široký - začínající od základních sedacích souprav, detailů až k doplňkům, které dotvářejí celkový styl Vaší terasy. Výběrem našeho zahradního nábytku dáte nový rozměr prostoru, ve kterém budete chtít trávit co nejvíce času. Snídaně pod širým nebem v parném létě, oblíbená čerstvá káva na terase nebo odpočinek s dobrou knihou, setkání s přáteli, grilování po náročném týdnu - všechny tyto zážitky budete chtít prožívat častěji. Uspořádáním modulů můžete vytvořit vlastní jedinečnou zahradní soupravu nebo můžete použít hotové nábytkové moduly navrženy renomovanými designéry. Naše zahradní stoly a židle, zahradní pohovky a křesla zajistí v teplém, letním období dokonalý odpočinek a relax.

Nejvyšší kvalita zahradního nábytku

Výběrem našeho zahradního nábytku si vybíráte nejen design, ale i kvalitu. Všechny produkty dostupné ve společnosti DR studio, sro poskytují přední místo v kvalitě a exkluzivitě požadované našimi zákazníky. Můžete si být jisti, že speciálně vybrané a testované materiály jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a dlouhodobě si zachovají svůj jedinečný vzhled a tvar. Každý kus zahradního nábytku je vyroben precizním řemeslným zpracováním. Naše rozsáhlá nabídka zahrnuje zahradní nábytek a doplňky vyrobené z materiálů, které už léta mají přední místo na trhu.

Zahradní nábytek z umělého ratanu

Zahradní nábytek vhodný do každého ročního období má obrovskou popularitu. Zahradní nábytek z umělého ratanu je vhodný nejen pro domácnosti, ale i luxusní veřejné prostory - hotely, SPA salony, wellness, restaurace a bazénové centra. Vytvořením zahradní sedací soupravy, či zahradní pohovky a doplněním závěsného houpacího křesla si dopřejete každodenní dávku luxusu. Stačí zavřít oči a hned pocítíte optimální měkkost polštářů a dokonale tvarované opěradlo zajistí pohodlí, které z Vás nechá opadnout všechno napětí a na okamžik Vám dopřeje zapomenout na každodenní starosti. Výhody umělého ratanového zahradního nábytku jsou zárukou pohodlí, který prodejce zaručuje. V každém nábytku vyrobeného z umělého ratanu se odrážejí originální design. Polyetylénové složení materiálu je jednoduše navrženo tak, aby sloužilo milovníkům vnější relaxace. Déšť, sníh, UV záření a další nepříznivé faktory, nemají žádný vliv na stav nábytku.

Zahradní nábytek z přírodního ratanu

V každodenním shonu mezi domácími pracemi a zaměstnáním je něco, co vám umožňuje ve vaší zahradě znovu získat rovnováhu a zapomenout na okolní realitu. Vnější prostředí domu je oblast soukromí propojena s živou přírodou, která v zahradě odhaluje své bohatství barev, tvarů a vůní. Můžete si ji plně vychutnat v pohodlí ratanového zahradního nábytku, který probudí pocit relaxu a oddechu. Přírodní ratan, získaný z indonéských plantáží je ekologickým materiálem. Neobvyklý design v koloniálním stylu, široká kolekce, kvalitní materiál zahradního ratanového nábytku zajistí dlouhodobé užívání. Každý kus zahradního nábytku z přírodního ratanu se výpletu výhradně ručně, takže si můžete být jisti, že dostanete jedinečný originální výrobek propracovaný do nejmenších detailů.

Hliníkový zahradní nábytek

Lehkost, jemnost tvarů a moderní styl - to je hliníkový zahradní nábytek. Pro moderní prostory, veřejné i soukromé, byla vytvořena kolekce designového hliníkového zahradního nábytku. Chladivý vzhled hliníkové konstrukce v kombinaci se zahradní zelení vytváří vkusné dekorativní spojení. Abychom splnili nejvyšší nároky zákazníků, kteří hledají něco víc než všudypřítomný standard, zvolili jsme možnost kombinace hliníku s dřevěnými nebo keramickými detaily.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze