Kategorie
 
 
 
 
 

10 tipů jak jak zachovat zahradní nábytek v perfektním stavu

Nábytek, který využíváme v zahradě, na terase nebo balkoně je vystaven nástrahám počasí a znečištění z okolního prostředí. UV záření, déšť a prach jsou všudypřítomné a nezapomínej-me ani na naše aktivity. Každý požívá opalovací krém, nevyhneme se rozlitému vínu ani nečistotám, které vznikají při stolování. Poradíme vám, co je třeba udělat, aby váš nábytek vydržel co nejdéle v perfektním stavu.

1.) Skladování mimo sezónu – aby váš exteriérový nábytek dlouho vydržel, skladujte jej v zimním období buď v garáži nebo podobném suchém skladovacím prostoru. Ne každý však podobnou možnost má a často jsme nuceni skladovat nábytek tam, kde jej během sezóny také využíváme. Nemusí to být žádný problém, neboť moderní a kvalitní zahradní nábytek je vyroben z materiálů, které to umožňují. 

2.) Ochranné kryty - jednoduchý způsob jak chránit terasový nábytek v zimním období, ale například i během delší rodinné dovolené je použít vhodný ochranný kryt. Nemusíte zakrývat každý kus samostatně. Nejvhodnější je přiložit jednotlivé části zahradního nábytku k sobě a přikrýt vše jednou prostěradlem vhodného rozměru. Křesla a stolky přiložte k sedačce, židle zasuňte těsně k jídelnímu stolu, změřte vnější rozměry takové sestavy a vyberte vhodný tvar a rozměr obalu. Ujistěte se, že ochranná plachta je bezpečně stažena na spodní části. Moderní materiály chrání nábytek před deštěm, sněhem a vlhkostí a současně jsou dostatečně vzdušné, aby byl prostor pod krytem přiměřeně větraný. Vhodné typy obalů si vyberte z nabídky na stránce. Kromě nábytku si takovýmto způsobem můžete ochránit také zahradní slunečník, gril, závěsné křeslo nebo lehátka u bazénu. 

3.) Prevence při dřevěném nábytku – stejně jako ve zdravotnictví nebo při ochraně pokožky před sluncem a přirozeným stárnutím je iv případě zahradního nábytku vhodná prevence. Týká se to například dřevěných částí. I když jsou používány jen kvalitní materiály teak nebo eukalyptus, musíme si uvědomit, že jeho vzhled ohrožují kromě počasí i drobné nepozornosti při stolování, grilování nebo bujaré zábavě s přáteli. Nedokážeme zabránit občasné kapce tuku z grilovaného masa nebo rozlití červeného vina.  Již před prvním použitím, dříve než ke znečištění může dojít, doporučujeme chránit dřevěné části vhodnými přípravky. Můžeme je nanášet štětcem nebo využít rozstřikovač. Ochranný přípravek na bázi nanočástic od firmy SUNS nemění vzhled dřeva, ale zajišťuje jeho efektivní ochranu před UV zářením a znečištěním. Ošetřené dřevěné části zahradního nábytku si po ošetření zachovávají svoji přirozenou barvu a nenabudou šedého odstínu. Kromě nábytku můžete přípravkem ošetřit a chránit a dřevěná terasová prkna bez ohledu na použitý materiál. Dřevo chráníte před houbami a plísněmi a zachová si svůj původní barevný odstín. 

4.) Teakové dřevo - bezúdržbový materiál. Chcete-li mít nábytek v exteriéru ze dřeva, tak je teak nejvhodnější výběr. Jeho trvanlivost a odolnost před nástrahami počasí je všeobecně známá. Kvalitu této dřeviny potvrzuje i fakt, že se používá při výrobě luxusních jachet, kde kombinace slané vody a slunce představuje maximální zátěž pro každý dřevěný díl.  Červenohnědá barva teakového dřeva je vhodným doplňkem moderních sestav zahradních setů vyrobených nejčastěji z hliníku. Teak zpestřuje vzhled sestavy a je příjemnější na dotek než rozehřátý kov v létě, připadne chladná konstrukce v pozdním podzimu.  Málokdo si však uvědomuje, že teakové dřevo bez ošetřování vlivem kombinace vody a slunce postupně mění barvu a nabývá šedého odstínu. Tato změna nemá žádný vliv na trvanlivost a ostatní užitné vlastnosti dřeva. U většiny tradičních uživatelů je pořízení šedé patiny spíše oceňován fakt než problém. V mnoha filmech z anglického prostředí můžete vidět teakové stoly a židle právě v takovém šedém odstínu. Důležitý je z pohledu uživatele především požadavek na minimální péči a údržbu a dlouhodobou životnost a odolnost, což teakové dřevo plnohodnotně zabezpečuje Pokud vám přirozená změna barvy nevyhovuje, je třeba teakový nábytek na balkon nebo terasu ošetřovat vhodnými přípravky. 

5.) Olejování dřevěných částí - víme, že teakové dřevo je prakticky bezúdržbové. Neumíme-li se vyrovnat s přirozenou a postupnou změnou barvy, musíme nábytek pravidelně ošetřovat. Nejjednodušší způsob je očištění povrchu jemným smirkovým papírem a po odstranění zbytků prachu nanášíme vrstvu oleje. V nabídce je široký sortiment vhodných přípravků na přírodní i syntetické bázi. Při aplikaci je třeba se řídit pokyny dodavatele. Ošetřování teakového dřeva olejem se zpravidla zajišťuje jeden až dvakrát za rok. Závisí to na povětrnostních vlivech, ale nejčastěji na nárokech a požadavcích hospodyně. Olejování prospívá spíše méně odolným dřevinám. Většina výrobců nedoporučuje používat teakový olej pro venkovní teakový nábytek. Nejenže je to naprosto zbytečné, ale z dlouhodobého hlediska to může dřevu i uškodit. Je snadné se stát obětí prodejců, kteří slibují, že údržba teaku bude hračkou. 

6.) Přírodní ratan, bambus nebo výplety z vodního hyacintu nebo banánovníku - vhodnější jsou spíše do zimní zahrady a interiéru než do zahrady. Jejich použití v exteriéru doporučujeme pouze v případě, že je zajištěna dostatečná ochrana před deštěm a sluncem. Vhodným řešením je zahradní pergola s částečně chráněnými stěnami nebo hluboký překrytý balkon – lodžie.  Po určité době může dojít navzdory chráněnému umístění ke zhoršení kvality povrchové úpravy. Poškozený povrch je třeba nejprve odstranit jemným smirkovým papírem a následně obnovit původní nátěr a lak. Vyžaduje to dostatek trpělivosti a vhodnější je asi obrátit se na odborníka. Při výběru materiálů pro opravu povrchové úpravy ratanového nábytku se poraďte s prodejcem. Barev i laků je velmi mnoho druhů s různou účinností před UV zářením.  Částečnou výjimkou je ratanový nábytek z kolekce VIMINE. Vyrábí se z přírodního neloupaného ratanu. Na běžný ratanový nábytek do ineriéru se pruty opracovávají na jeden průměr. Neloupaný ratan se jen zbaví povrchové vrstvy – kůry – a tím není povrch dřeva narušen. Oproti opracovanému materiálu jej jednoduše rozeznáte tak, že jsou na prutech viditelné pazuchy, ze kterých původně vyrůstaly listy. V kombinaci s vhodnou povrchovou úpravou se tak zajišťuje vyšší odolnost ratanu vůči nástrahám počasí. 

7.) Umělý ratan – pro využití v zahradě je to ideální a často využívaný materiál. Je třeba si ověřit kvalitu dodavatele, protože se za tímto názvem skrývají různé materiály. Od nejlevnějších lisovaných výpletů, přes poplastovaný papír, tenké a ploché výplety z recyklovaných materiálů neznámého složení až ke kvalitním výpletům z polyethylenu případně polyuretanu s hrubším kruhovým nebo půlkruhovým průřezem. Velmi dobré zkušenosti mámě se značkou OLTRE, kde nábytek vykazuje vysokou odolnost a životnost i v náročných podmínkách wellness hotelů nebo aquaparků.  S ošetřování zahradního nábytku z umělého ratanu nebudete mít moc starosti. Můžete jej nechat na terase nebo balkoně celoročně. Podle potřeby se v případě znečištění osvědčil jednoduchý postup – jemný kartáček a trošku saponátu rozpuštěného ve vodě pomohou odstranit před sezónou případný prach a nečistoty. Po čištění je vhodné opláchnout nábytek jemným proudem vody. Ještě jednodušší je použít tlakový čistič – jen to nesmíme přehnat s nastaveným tlakem. 

8.) Čalounění zahradního nábytku – kvůli pohodlí ho tam chceme mít. Kombinací vhodného výběru materiálů a ochranných prvků to nemusí být problém. Při čalounění je třeba rozlišovat dvě základní části – použitou látku a výplň. Na obal se nejčastěji využívá polyester s impregnací teflonem. Látky od nejrenomovanějšího výrobce SUNBRELLA se vyznačují vysokou odolností proti povětrnostním vlivům, prachu a plísním a překvapí vás i zajímavou paletou barev. Vysoká trvanlivost barev je samozřejmostí. I nejkvalitnější látky jsou přímo od výrobce impregnovány. Účinnost impregnace se časem snižuje a je vhodné ji obnovovat. Impregnaci doporučujeme opakovat i po praní nebo chemickém čištění.  Na výplně se nejčastěji využívá molitan různé pevnosti au nejlepších značek jsou v trendu speciálně rychle vysychající pěny a výpně – QUICK DRY FOAM. Jsou vzdušnější než běžné materiály a zajišťují rychlejší vyschnutí v případě prudkých a dlouhotrvajících lijáků, které čalounění i přes použitou ochranu promočí. 

9.) Čištění a impregnace čalounění – všudypřítomný prach, sousedova kočka i poletující ptáčci – to jsou jen některé z hrozeb, které na čalounění ovlivňují. Na běžné ošetření nám vystačí jemný kartáček. Odstraníme jím prach a hrubší nečistoty. Po očištění je vhodné opláchnout povrch vodou. Pro čištění mastných skvrn, nečistot od rozlitých tekutin je vhodné využít moderní ekologické čistící materiály na bázi nanotechnologií. Osvědčené přípravky od firmy SUNS jsou vhodné pro textilie, bavlnu i syntetické materiály. S čističem textilií SUNS získáte vodoodpudivé polštáře, pohovky, koberce, zahradní slunečníky a například i stany a opět krásně čisté. Díky aktivnímu, rychle působícímu koncentrátu má čistič silný čistící účinek a přípravek je velmi efektivní při používání. Čistič lze použít v interiéru i exteriéru.  Po očištění nezapomeňte použít i účinný a odolný impregnační prostředek, který byl speciálně vyvinut pro ochranu vodoodpudivých polštářů na zahradním nábytku i v interiéru. Nano-ochranná vrstva spojuje vlákna, je paropropustná, zachovává barevnou stálost a chrání před povětrnostními vlivy, tekutinami, olejem a mastnotou. Prostředek je vhodný pro syntetické materiály, bavlnu a jiné druhy textilií. Impregnace zajišťuje ochranu před vlhkostí, rozlitím i skvrnami. Před použitím hydroizolačního produktu nastříkejte na zkoušku malé množství přípravku na skrytou oblast polštáře, aby ste se ujistili, že nezpůsobí žádné poškození. 

10.) Po očištění nezapomeňte použít i účinný a odolný impregnační prostředek, který byl speciálně vyvinut pro ochranu vodoodpudivých polštářů na zahradním nábytku i v interiéru. Nano-ochranná vrstva spojuje vlákna, je paropropustná, zachovává barevnou stálost a chrání před povětrnostními vlivy, tekutinami, olejem a mastnotou. Prostředek je vhodný pro syntetické materiály, bavlnu a jiné druhy textilií. Impregnace zajišťuje ochranu před vlhkostí, rozlitím i skvrnami. Před použitím hydroizolačního produktu nastříkejte na zkoušku malé množství přípravku na skrytou oblast polštáře, abyste se ujistili, že nezpůsobí žádné poškození. Čištění kovových částí, ratanu, skla a plastu - využijte přednosti čističe nábytku SUNS s nanotechnologií. Je to efektivní a snadno použitelný čistič, který byl speciálně vyvinut pro čištění všech tvrdých materiálů. Ekologický, odolný a rychle působící čistič nábytku má silný čistící účinek, je antistatický a odpuzuje nečistoty. Přípravek téměř nepění, rychle působí a schne beze šmouh. Navíc je velmi efektivní při používání. Před použitím si přečtěte návod k použití - je velmi jednoduchý. Přípravek předpoužitím důkladně promíchejte a vylijte do vody v poměru 1 uzávěr nádoby na 1 litr vody a znovu dobře promíchejte. Povrch omyjte houbou a poté osušte čistou jelenicí nebo hadříkem z mikrovlákna. V případě silného znečištění zopakujte ošetření nebo zvyšte dávkování. Po očištění použijte pro dlouhodobou ochranu SUNS Furniture Protector.

Je to také přípravek vyvinutý a vyrobený na bázi nanotechnologií. Je to ekologický a udržitelný produkt pro ochranu nábytku vyrobeného z tvrdých materiálů stejně jako čistič. Přípravek poskytuje dlouhodobou a aktivní ochranu materiálu, obnovuje vzhled a zajišťuje sytější intenzitu barvy prostřednictvím aktivní nano-ochranné vrstvy. Díky praktickým vlastnostem jako je odpuzování nečistoty a antistatickým vlastnostem se ošetřené povrchy stanou samočistícími.- využijte přednosti čističe nábytku SUNS s nanotechnologií. Je to efektivní a snadno použitelný čistič, který byl speciálně vyvinut pro čištění všech tvrdých materiálů. Ekologický, odolný a rychle působící čistič nábytku má silný čistící účinek, je antistatický a odpuzuje nečistoty. Přípravek téměř nepění, rychle působí a schne beze šmouh. Navíc je velmi efektivní při používání. Před použitím si přečtěte návod k použití - je velmi jednoduchý. Přípravek před použitím důkladně promíchejte a vylijte do vody v poměru 1 uzávěr nádoby na 1 litr vody a znovu dobře promíchejte. Povrch omyjte houbou a poté osušte čistou jelenicí nebo hadříkem z mikrovlákna. V případě silného znečištění zopakujte ošetření nebo zvyšte dávkování.  Po očištění použijte pro dlouhodobou ochranu SUNS Furniture Protector.

Je to také přípravek vyvinutý a vyrobený na bázi nanotechnologií. Je to ekologický a udržitelný produkt pro ochranu nábytku vyrobeného z tvrdých materiálů stejně jako čistič. Přípravek poskytuje dlouhodobou a aktivní ochranu materiálu, obnovuje vzhled a zajišťuje sytější intenzitu barvy prostřednictvím aktivní nano-ochranné vrstvy. Díky praktickým vlastnostem jako je odpuzování nečistoty a antistatickým vlastnostem se ošetřené povrchy stanou samočistícími.  

 
 
 

Zahradní nábytek který nemá každý

Zahradní nábytek harmonicky spojuje vše, co je potřeba v moderní zahradě - funkcionalismus a luxus. Jednoduchý design vytváří moderní styl. Seznamte se s nabídkou zahradního nábytku v našich prodejnách na Slovensku a uvidíte, jak velký vliv na pohodlí a kvalitu má bezprostřední okolí - zahrada!

Kolekce zahradního nábytku

Sortiment obchodů DR studio, sro je skutečně široký - začínající od základních sedacích souprav, detailů až k doplňkům, které dotvářejí celkový styl Vaší terasy. Výběrem našeho zahradního nábytku dáte nový rozměr prostoru, ve kterém budete chtít trávit co nejvíce času. Snídaně pod širým nebem v parném létě, oblíbená čerstvá káva na terase nebo odpočinek s dobrou knihou, setkání s přáteli, grilování po náročném týdnu - všechny tyto zážitky budete chtít prožívat častěji. Uspořádáním modulů můžete vytvořit vlastní jedinečnou zahradní soupravu nebo můžete použít hotové nábytkové moduly navrženy renomovanými designéry. Naše zahradní stoly a židle, zahradní pohovky a křesla zajistí v teplém, letním období dokonalý odpočinek a relax.

Nejvyšší kvalita zahradního nábytku

Výběrem našeho zahradního nábytku si vybíráte nejen design, ale i kvalitu. Všechny produkty dostupné ve společnosti DR studio, sro poskytují přední místo v kvalitě a exkluzivitě požadované našimi zákazníky. Můžete si být jisti, že speciálně vybrané a testované materiály jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a dlouhodobě si zachovají svůj jedinečný vzhled a tvar. Každý kus zahradního nábytku je vyroben precizním řemeslným zpracováním. Naše rozsáhlá nabídka zahrnuje zahradní nábytek a doplňky vyrobené z materiálů, které už léta mají přední místo na trhu.

Zahradní nábytek z umělého ratanu

Zahradní nábytek vhodný do každého ročního období má obrovskou popularitu. Zahradní nábytek z umělého ratanu je vhodný nejen pro domácnosti, ale i luxusní veřejné prostory - hotely, SPA salony, wellness, restaurace a bazénové centra. Vytvořením zahradní sedací soupravy, či zahradní pohovky a doplněním závěsného houpacího křesla si dopřejete každodenní dávku luxusu. Stačí zavřít oči a hned pocítíte optimální měkkost polštářů a dokonale tvarované opěradlo zajistí pohodlí, které z Vás nechá opadnout všechno napětí a na okamžik Vám dopřeje zapomenout na každodenní starosti. Výhody umělého ratanového zahradního nábytku jsou zárukou pohodlí, který prodejce zaručuje. V každém nábytku vyrobeného z umělého ratanu se odrážejí originální design. Polyetylénové složení materiálu je jednoduše navrženo tak, aby sloužilo milovníkům vnější relaxace. Déšť, sníh, UV záření a další nepříznivé faktory, nemají žádný vliv na stav nábytku.

Zahradní nábytek z přírodního ratanu

V každodenním shonu mezi domácími pracemi a zaměstnáním je něco, co vám umožňuje ve vaší zahradě znovu získat rovnováhu a zapomenout na okolní realitu. Vnější prostředí domu je oblast soukromí propojena s živou přírodou, která v zahradě odhaluje své bohatství barev, tvarů a vůní. Můžete si ji plně vychutnat v pohodlí ratanového zahradního nábytku, který probudí pocit relaxu a oddechu. Přírodní ratan, získaný z indonéských plantáží je ekologickým materiálem. Neobvyklý design v koloniálním stylu, široká kolekce, kvalitní materiál zahradního ratanového nábytku zajistí dlouhodobé užívání. Každý kus zahradního nábytku z přírodního ratanu se výpletu výhradně ručně, takže si můžete být jisti, že dostanete jedinečný originální výrobek propracovaný do nejmenších detailů.

Hliníkový zahradní nábytek

Lehkost, jemnost tvarů a moderní styl - to je hliníkový zahradní nábytek. Pro moderní prostory, veřejné i soukromé, byla vytvořena kolekce designového hliníkového zahradního nábytku. Chladivý vzhled hliníkové konstrukce v kombinaci se zahradní zelení vytváří vkusné dekorativní spojení. Abychom splnili nejvyšší nároky zákazníků, kteří hledají něco víc než všudypřítomný standard, zvolili jsme možnost kombinace hliníku s dřevěnými nebo keramickými detaily.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze