Kategorie
 
 
 
 
 

Bambus a jeho využití v zahradě

Přírodní materiály ratan a bambus si získávají stále více příznivců i v zemích, kde se přirozeně nevyskytují. Jsou pro nás symbolem návratu k přírodě a alespoň částečně kompenzují řadu umělých a technických prvků, na které jsme si zvykli a které nám usnadňují, zpříjemňují a zjednodušují náš běžný život. Bambus se využívá v interiéru, ale mnohostranné využití má také v zahradách, na terasách nebo balkonech. Nejčastěji používáme běžné bambusové kmeny a hole a jejich spojováním vznikají opory na květiny a popínavé rostliny. Oblíbené a trvanlivé jsou bambusové ploty a rohože.

Zahradní paravány a zástěny z bambusu 

Bambus v nezpracované formě je nejběžnější a nejjednodušší možnost jeho využití. Dekorativní bambusové kmeny jsou k dostání ve více tloušťkách. V našich podmínkách se využívají tyče až do průměru cca 150 mm. Používají se jako dekorace při vytváření krajinného designu. Můžete jej naaranžovat do většího květináče a postavit na vhodné místo na terase nebo balkoně. Často se využívají kombinace různých průměrů a délek. Je to ale věc vkusu a představ majitele. 

Oblíbené jsou zahradní paravány nebo zástěny. Jednoduchým způsobem si je můžete vyrobit i sami. Jedna možnost je postavit bambusové roury do zahradního květináče a zasypat kamennou drtí nebo štěrkem. Příklad takového řešení vidíte na snímku od chytrého zákazníka. Získáte ochranu před větrem, sluncem i zvědavými pohledy sousedů. Životnost bambusu se zvyšuje, pokud povrch ošetříte lakem. Více vrstev nátěru zajišťuje lepší ochranu. Je třeba si uvědomit, že bambus je sice dutý, ale ne v celé délce. V kolínkách, ze kterých vyrůstají listy a květy je přepážka. Je zpravidla dost tenká a má tloušťku měřitelnou v milimetrech. Stačí to však k tomu, aby zabránila přetečení dešťové vody přes celou délku bambusové trouby. Abychom zabránili shromažďování vody ve vrchním článku je třeba přepážky provrtat nebo přebít kovovou tyčí. Druhá možnost je vodotěsně uzavřít vrh tyče – tmelem nebo dřevěným špuntem. 

Pokud se vám spíše líbí horizontální uspořádání, stačí osadit proti sobě dva železné nebo hliníkové profily ve tvaru „U“ a vkládat do nich bambusové tyče vhodné tloušťky. Je lepší, když šířka jednoho dílu není větší než 1,5 až 2 metry, protože na menší délce se spíše ztrácejí zakřivení a nerovnosti tyčí, se kterými u přírodních materiálů musíme přirozeně uvažovat.  

Opory na květiny z přírodních materiálů 

Opory pro květiny dodáváme ve více tvarech, různých rozměrech a využíváme vícero druhů přírodních materiálů. Zkuste si vybrat mezi rámečky se dvěma nosnými tyčkami nebo třemi nosnými tyčkami. Na bambusových rámečcích nebo někde se používá také výraz žebříčcích jsou nosné tyče provrtané a spojené příčnými a tenčími bambusovými tyčkami. Počet příčných tyček a jejich tloušťka se liší v závislosti na výšce opěry. Čím vyšší opora na květiny, tím hrubší materiál se používá pro příčky i nosné tyče. Pokud se vám líbí spíše oblé než hranaté tvary, vyzkoušejte oblouky. I zde nabízíme možnost použít více tvarů a velikostí. Od omegy - vhodné pro popínavé květiny menšího vzrůstu i v interiéru, přes oblouky, které lze využít i jako improvizované ohrazení záhonu nebo chodníku až po oblouky s příčkami vysoké až 150 cm. Ve všech případech se využívá přírodní materiál.

Alternativou k bambusovým rámečkům a obloukům jsou tyče obalené kokosovým vláknem u kterých je zažitý i název talos. Základ tvoří nejčastěji plastová trubka, která je omotaná kokosovým vláknem. Tato kombinace zajišťuje dostatečnou pevnost i přilnavost k uchycení rostliny. Využívá se spíše v interiéru. Opory na květiny s kokosovým vláknem dodáváme běžně v délce od 40 do 140 cm. Pro velkoodběratele v zahradnictvích umíme zajistit talosy až do výšky 200 cm. 

V květinových a užitkových zahradách si můžete vyrobit vhodnou oporu také s klasických bambusových holí. Stačí vytvořit z více bambusových tyčí jehlan a na hoře ho svázat provázkem nebo jiným vhodným materiálem. Získáte tak oporu vysokou až 300 cm s vysokou pevností, nosností i životností. Vaše rajčata, okurky, fazole nebo hrách a paprika získají prostor a budou se táhnout směrem ke slunci. Rostliny a plody se nebudou válet v blátě na zemi a odvděčí se vám pěkně zbarvenými a čistými plody. Tímto způsobem si zajistíte i pohodlnou sklizeň vyzrálých plodů. Na popínavé květiny nebo révu si můžete z bambusových tyčí udělat oporu ve tvaru žebříku případně pergolu. Rostliny se velmi rychle po konstrukci rozrostou a dosáhnete tak rychlého a levného zastínění zahradního sezení. 

Bambusové ploty k zajištění soukromí. 

Cenově dostupné bambusové ploty jsou vyrobeny nejčastěji ze štípaného bambusu. Využívají se tenkostěnné hole, které se jednoduchým způsobem podélně nadělí na plátky široké cca 20 mm. Spojují se nejčastěji pozinkovaným drátem. Zajistí ochranu soukromí a ochrání nás i před větrem. Dodáváme je v balících o výšce 1 až dva metry a délce 3 nebo 5 metrů.Výhodou bambusových rohoží je snadná montáž. Nejběžnější řešení je přivázat je k podkladovému pletivu. Přemění kovové oplocení nebo nevzhlednou stěnu na tropický ráj. Štípané bambusové rohože se často používají také jako balkonové zástěny nebo terasové zástěny. Jsou lehké, odolné a levné. Chcete-li zajistit jejich vyšší životnost, můžete je ošetřit proti plísním vhodným přípravkem - zejména jsou-li umístěny na vlhkých, zastíněných stanovištích. Jejich životnost je výrazně vyšší než u rohoží z třtiny. Chcete-li upravit šířku oplocení, jednoduše odstřihněte kovový drát na potřebný rozměr. 

Štípaný bambus není jediné řešení. Použijete-li rohož na plot z vrby získáte elegantní červenohnědé oplocení s životností srovnatelnou s bambusem. Červenohnědá rohož z vrby je ideálním řešením i pro zabezpečení soukromí pokud máme průhledné balkonové zábradlí. Vynikajícím způsobem kontrastuje s šedou panelovou stěnou nebo omítkou na terase.

Rohože z bambusu a vrby lze využít k zastínění pergoly nebo nekrytého balkonu. Stačí vyrobit konstrukci z bambusových holí a na vrch položit některý z nabízených typů rohoží. Nezapomeňte rohož důkladně upevnit ke konstrukci, abyste ji při větrném počasí nemuseli hledat v sousedově zahradě.

 
 
 

Zahradní nábytek který nemá každý

Zahradní nábytek harmonicky spojuje vše, co je potřeba v moderní zahradě - funkcionalismus a luxus. Jednoduchý design vytváří moderní styl. Seznamte se s nabídkou zahradního nábytku v našich prodejnách na Slovensku a uvidíte, jak velký vliv na pohodlí a kvalitu má bezprostřední okolí - zahrada!

Kolekce zahradního nábytku

Sortiment obchodů DR studio, sro je skutečně široký - začínající od základních sedacích souprav, detailů až k doplňkům, které dotvářejí celkový styl Vaší terasy. Výběrem našeho zahradního nábytku dáte nový rozměr prostoru, ve kterém budete chtít trávit co nejvíce času. Snídaně pod širým nebem v parném létě, oblíbená čerstvá káva na terase nebo odpočinek s dobrou knihou, setkání s přáteli, grilování po náročném týdnu - všechny tyto zážitky budete chtít prožívat častěji. Uspořádáním modulů můžete vytvořit vlastní jedinečnou zahradní soupravu nebo můžete použít hotové nábytkové moduly navrženy renomovanými designéry. Naše zahradní stoly a židle, zahradní pohovky a křesla zajistí v teplém, letním období dokonalý odpočinek a relax.

Nejvyšší kvalita zahradního nábytku

Výběrem našeho zahradního nábytku si vybíráte nejen design, ale i kvalitu. Všechny produkty dostupné ve společnosti DR studio, sro poskytují přední místo v kvalitě a exkluzivitě požadované našimi zákazníky. Můžete si být jisti, že speciálně vybrané a testované materiály jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a dlouhodobě si zachovají svůj jedinečný vzhled a tvar. Každý kus zahradního nábytku je vyroben precizním řemeslným zpracováním. Naše rozsáhlá nabídka zahrnuje zahradní nábytek a doplňky vyrobené z materiálů, které už léta mají přední místo na trhu.

Zahradní nábytek z umělého ratanu

Zahradní nábytek vhodný do každého ročního období má obrovskou popularitu. Zahradní nábytek z umělého ratanu je vhodný nejen pro domácnosti, ale i luxusní veřejné prostory - hotely, SPA salony, wellness, restaurace a bazénové centra. Vytvořením zahradní sedací soupravy, či zahradní pohovky a doplněním závěsného houpacího křesla si dopřejete každodenní dávku luxusu. Stačí zavřít oči a hned pocítíte optimální měkkost polštářů a dokonale tvarované opěradlo zajistí pohodlí, které z Vás nechá opadnout všechno napětí a na okamžik Vám dopřeje zapomenout na každodenní starosti. Výhody umělého ratanového zahradního nábytku jsou zárukou pohodlí, který prodejce zaručuje. V každém nábytku vyrobeného z umělého ratanu se odrážejí originální design. Polyetylénové složení materiálu je jednoduše navrženo tak, aby sloužilo milovníkům vnější relaxace. Déšť, sníh, UV záření a další nepříznivé faktory, nemají žádný vliv na stav nábytku.

Zahradní nábytek z přírodního ratanu

V každodenním shonu mezi domácími pracemi a zaměstnáním je něco, co vám umožňuje ve vaší zahradě znovu získat rovnováhu a zapomenout na okolní realitu. Vnější prostředí domu je oblast soukromí propojena s živou přírodou, která v zahradě odhaluje své bohatství barev, tvarů a vůní. Můžete si ji plně vychutnat v pohodlí ratanového zahradního nábytku, který probudí pocit relaxu a oddechu. Přírodní ratan, získaný z indonéských plantáží je ekologickým materiálem. Neobvyklý design v koloniálním stylu, široká kolekce, kvalitní materiál zahradního ratanového nábytku zajistí dlouhodobé užívání. Každý kus zahradního nábytku z přírodního ratanu se výpletu výhradně ručně, takže si můžete být jisti, že dostanete jedinečný originální výrobek propracovaný do nejmenších detailů.

Hliníkový zahradní nábytek

Lehkost, jemnost tvarů a moderní styl - to je hliníkový zahradní nábytek. Pro moderní prostory, veřejné i soukromé, byla vytvořena kolekce designového hliníkového zahradního nábytku. Chladivý vzhled hliníkové konstrukce v kombinaci se zahradní zelení vytváří vkusné dekorativní spojení. Abychom splnili nejvyšší nároky zákazníků, kteří hledají něco víc než všudypřítomný standard, zvolili jsme možnost kombinace hliníku s dřevěnými nebo keramickými detaily.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze