Kategorie
 
 
 
 
 

Nábytek z recyklovaného teakového dřeva – co je dobré vědět před zakoupením

Recyklované teakové dřevo: pojem, který v posledních letech slýcháte stále častěji. Ale co to přesně je? Odkud pochází? Proč je tak populární? A jaké jsou výhody a nevýhody recyklovaného teakového dřeva ve srovnání s plnohodnotným teakem? V tomto blogu vám řekneme vše, co potřebujete vědět!

Co je teakové dřevo?

Teakové dřevo, známé především svou výjimečnou trvanlivostí a estetickou kvalitou, je ceněným materiálem používaným v mnoha oborech. Toto husté a tvrdé dřevo má přirozenou schopnost odolávat extrémním povětrnostním podmínkám, takže je ideální volbou pro venkovní nábytek a další konstrukce vystavené venkovnímu prostředí.

Jednou z nejvýznamnějších vlastností teakového dřeva jsou jeho přirozeně obsažené tukové látky. Tyto látky jsou nezbytné pro jeho schopnost odolávat vodě a vlhkosti. Vytvářejí na povrchu dřeva ochrannou vrstvu, která zabraňuje vniknutí vody dovnitř materiálu. Tato přirozená obranná bariéra snižuje riziko napadení dřeva řasami a houbami, které běžně poškozují méně odolné druhy dřeva.

Díky obsahu těchto tukových látek vykazuje teak také minimální rozpínání nebo smršťování, což znamená, že při kolísání teploty a vlhkosti nedochází k velkým změnám jeho rozměrů. Tato stabilní povaha dřeva přispívá k jeho dlouhé životnosti a udržitelnosti, protože teakové výrobky si zachovávají svůj tvar a strukturu po mnoho let, aniž by bylo nutné provádět častou údržbu nebo opravy.

Teak je navíc oblíbený pro svůj vizuální vzhled. Má atraktivní zlatohnědé zbarvení a hladký povrch, který s věkem získává atraktivní šedou patinu, což je často žádoucí v případě venkovního nábytku a dekorativních prvků, které stárnou krásně a důstojně.
Z těchto důvodů je teak velmi cenným materiálem v oblastech, jako je zahradní architektura, výroba lodí a luxusní nábytek. Jeho vlastnosti zajišťují, že teakové výrobky jsou nejen funkční a odolné, ale také vizuálně přitažlivé, což je důležité pro spotřebitele, kteří hledají kvalitu a dlouhodobou hodnotu.

Co je recyklovaný teak?

Recyklovaný teak, známý také jako recyklované teakové dřevo, je ekologicky šetrnou alternativou k využívání nových zdrojů dřeva. Tento materiál pochází z teakového dřeva, které již bylo jednou použito v různých stavbách a předmětech, čímž se podařilo napsat další kapitolu jeho dlouhého života.

Je to proces, který začíná získáváním starých trámů a desek z různých zdrojů, jako jsou staré domy, opuštěné lodě, vyčerpané železniční pražce nebo dokonce staré nádoby na rýži. Kdysi tyto materiály tvořily základní stavební kameny každodenního života, ale nyní díky recyklaci dostávají šanci na nový život.

Po pečlivém výběru procházejí tyto dřevěné části procesem čištění a restaurování. Každý kus dřeva je pečlivě zkontrolován, aby bylo zajištěno, že je ve vhodném stavu pro další použití. Všechny nežádoucí prvky, jako jsou hřebeny a šrouby, jsou odstraněny a dřevo je poté ošetřeno, aby bylo opět pevné a odolné.


Následně z těchto restaurovaných kusů dřeva vznikají různé výrobky. Velmi oblíbená je například výroba zahradního nábytku, kde recyklovaný teak přidává nejen estetickou hodnotu, ale je také odolný vůči povětrnostním vlivům. Tato druhá šance pro dřevo znamená nejen opětovné použití materiálu, ale také zachování lesních zdrojů, což je zásadní pro udržitelnost a ochranu naší planety.

Takový přístup k využití dřeva proto představuje nejen praktické, ale především etické a ekologicky odpovědné řešení. Recyklovaný teak je tak nejen symbolem krásy a odolnosti, ale také hmatatelným příkladem toho, jak mohou přírodní zdroje harmonicky fungovat, aniž by je nevratně poškodily.

Jak se vyrábí recyklované teakové dřevo?

Jak již bylo zmíněno, z použitého materiálu se vyrábí recyklované teakové dřevo. Ne všechno teakové dřevo je však vhodné k opětovnému použití. Proto se provádí přísné výběrové řízení. Během tohoto procesu jsou teakové trámy a desky pečlivě vybírány ve správné délce, šířce a tloušťce pro zamýšlený konečný produkt. Následně je teakové dřevo kompletně obroušeno a zbaveno všech hřebíků, šroubů a velkých, znatelných suků, takže vypadá opět jako nové.

Všechny malé otvory ve dřevě jsou vyplněny kousky teakové výplně. Ty jsou pevně přilepeny a poté několikrát broušeny, aby hladce splynuly se zbytkem materiálu. Vzhledem k tomu, že jsou tyto výplně zpracovány s velkou péčí, nevytvářejí ve dřevě žádná slabá místa - ani nyní, ani v budoucnu.

Recyklované teakové dřevo je tedy stejně pevné jako nové teakové dřevo, ale má o něco více charakteru. Díky výplňovým dílům je každá položka 100% jedinečná. Vyprávějí příběh minulosti bez kompromisů v budoucnosti.

Proč si vybrat recyklované teakové dřevo?

Recyklovaný teak slouží jako udržitelná a společensky odpovědná alternativa k plantážnímu teaku. V posledních letech se teak stal vzácnějším, což vedlo k nárůstu nelegální těžby dřeva. Volba recyklovaného teaku znamená, že není třeba kácet nové stromy a dává druhý život vysoce kvalitním materiálům.

Recyklovaný teak je navíc obecně cenově dostupnější než teak plantážní, přičemž má stále stejné vlastnosti. Jediným rozdílem je přítomnost výplňových kousků v recyklovaném teaku. Ty však dodávají materiálu příběh, přičemž každý recyklovaný teakový trám a deska jsou zcela jedinečné.

Vědomě jsme se rozhodli vyrábět veškerý náš teakový zahradní nábytek z udržitelného recyklovaného teakového dřeva, čímž jsme přispěli k lepší a zelenější budoucnosti.

Odkud pochází recyklovaný teak?

Teak původně pochází z jihovýchodní Asie, ale nyní se stále více pěstuje v tropických oblastech. Většina (nového) teaku se však stále sklízí v Asii, zejména v Myanmaru a na ostrově Jáva (Indonésie).

Recyklovaný teakový materiál, který používáme pro náš zahradní nábytek, sbírá místní obyvatelstvo na Jávě. Poté jej prodávají do naší továrny, kde naši jávští kolegové pracují na tom, aby z něj vytvořili vynikající a jedinečné kusy venkovního nábytku.

Je recyklovaný teak odolný vůči povětrnostním vlivům?

Ano, (recyklovaný) teak je přirozeně odolný vůči slunci, povětrnostním vlivům a větru. Teak snadno odolává venkovním podmínkám po celý rok. Není divu, že se teak běžně používá pro různé venkovní produkty, jako jsou lodě a zahradní nábytek. Jedná se o odolný druh dřeva, který se při správné údržbě těší dlouhé životnosti.

Stejně jako všechny ostatní druhy dřeva však teak projde určitým "pohybem", jakmile je vystaven vnějším podmínkám. To znamená, že ve dřevě mohou vznikat (drobné) praskliny nebo deformace. Pokud je tedy váš zahradní nábytek ponechán venku v dešti a větru s občasnými vysokými teplotami, je nereálné očekávat, že zůstane zcela neporušený.

Naštěstí to nemá žádný vliv na kvalitu. Ve skutečnosti je teak ze všech druhů dřeva zdaleka nejlepší volbou, protože zažívá nejmenší množství "pohybu".

Jak dlouho reckyklovaný teak vydrží?

Teakové dřevo patří do třídy odolnosti I, což znamená, že při správné údržbě vydrží minimálně 25 let a ještě déle. Proto je běžně známý jako teakový strom, roste velmi pomalu. V průměru trvá stromu asi 80 let, než dosáhne plné zralosti, což vede k vysoce kvalitnímu dřevu.

Jakmile je však teakové dřevo vystaveno venkovnímu prostředí, pod vlivem slunce a deště přirozeně zvětrává a šedne. To může vést ke vzniku (malých) trhlin, zejména v prvním roce. Tento proces však nezkracuje životnost teakového dřeva. Není třeba se obávat tohoto přirozeného stárnutí, protože skutečně přispívá k jedinečnosti materiálu.

Chcete se dozvědět více o recyklovaném teaku?

Pokud se chcete dozvědět více o recyklovaném teaku, neváhejte nás kontaktovat nebo navštivte náš showroom. Chcete si přímo prohlédnout naši nabídku recyklovaného teakového zahradního nábytku? Pokračujte ve své cestě na našich webových stránkách a objevte rozsáhlou sbírku. Pokud již vlastníte kus recyklovaného teakového nábytku, určitě si přečtěte náš blog o údržbě teakového dřeva, abyste prodloužili životnost svého zahradního nábytku!

 

Pokud se chcete dozvědět více o recyklovaném teaku, neváhejte nás kontaktovat nebo navštivte náš showroom. Chcete si přímo prohlédnout naši nabídku recyklovaného teakového zahradního nábytku? Pokračujte ve své cestě na našich webových stránkách a objevte rozsáhlou sbírku. Pokud již vlastníte kus recyklovaného teakového nábytku, určitě si přečtěte náš blog o údržbě teakového dřeva, abyste prodloužili životnost svého zahradního nábytku!

 
 
 

Zahradní nábytek který nemá každý

Zahradní nábytek harmonicky spojuje vše, co je potřeba v moderní zahradě - funkcionalismus a luxus. Jednoduchý design vytváří moderní styl. Seznamte se s nabídkou zahradního nábytku v našich prodejnách na Slovensku a uvidíte, jak velký vliv na pohodlí a kvalitu má bezprostřední okolí - zahrada!

Kolekce zahradního nábytku

Sortiment obchodů DR studio, sro je skutečně široký - začínající od základních sedacích souprav, detailů až k doplňkům, které dotvářejí celkový styl Vaší terasy. Výběrem našeho zahradního nábytku dáte nový rozměr prostoru, ve kterém budete chtít trávit co nejvíce času. Snídaně pod širým nebem v parném létě, oblíbená čerstvá káva na terase nebo odpočinek s dobrou knihou, setkání s přáteli, grilování po náročném týdnu - všechny tyto zážitky budete chtít prožívat častěji. Uspořádáním modulů můžete vytvořit vlastní jedinečnou zahradní soupravu nebo můžete použít hotové nábytkové moduly navrženy renomovanými designéry. Naše zahradní stoly a židle, zahradní pohovky a křesla zajistí v teplém, letním období dokonalý odpočinek a relax.

Nejvyšší kvalita zahradního nábytku

Výběrem našeho zahradního nábytku si vybíráte nejen design, ale i kvalitu. Všechny produkty dostupné ve společnosti DR studio, sro poskytují přední místo v kvalitě a exkluzivitě požadované našimi zákazníky. Můžete si být jisti, že speciálně vybrané a testované materiály jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a dlouhodobě si zachovají svůj jedinečný vzhled a tvar. Každý kus zahradního nábytku je vyroben precizním řemeslným zpracováním. Naše rozsáhlá nabídka zahrnuje zahradní nábytek a doplňky vyrobené z materiálů, které už léta mají přední místo na trhu.

Zahradní nábytek z umělého ratanu

Zahradní nábytek vhodný do každého ročního období má obrovskou popularitu. Zahradní nábytek z umělého ratanu je vhodný nejen pro domácnosti, ale i luxusní veřejné prostory - hotely, SPA salony, wellness, restaurace a bazénové centra. Vytvořením zahradní sedací soupravy, či zahradní pohovky a doplněním závěsného houpacího křesla si dopřejete každodenní dávku luxusu. Stačí zavřít oči a hned pocítíte optimální měkkost polštářů a dokonale tvarované opěradlo zajistí pohodlí, které z Vás nechá opadnout všechno napětí a na okamžik Vám dopřeje zapomenout na každodenní starosti. Výhody umělého ratanového zahradního nábytku jsou zárukou pohodlí, který prodejce zaručuje. V každém nábytku vyrobeného z umělého ratanu se odrážejí originální design. Polyetylénové složení materiálu je jednoduše navrženo tak, aby sloužilo milovníkům vnější relaxace. Déšť, sníh, UV záření a další nepříznivé faktory, nemají žádný vliv na stav nábytku.

Zahradní nábytek z přírodního ratanu

V každodenním shonu mezi domácími pracemi a zaměstnáním je něco, co vám umožňuje ve vaší zahradě znovu získat rovnováhu a zapomenout na okolní realitu. Vnější prostředí domu je oblast soukromí propojena s živou přírodou, která v zahradě odhaluje své bohatství barev, tvarů a vůní. Můžete si ji plně vychutnat v pohodlí ratanového zahradního nábytku, který probudí pocit relaxu a oddechu. Přírodní ratan, získaný z indonéských plantáží je ekologickým materiálem. Neobvyklý design v koloniálním stylu, široká kolekce, kvalitní materiál zahradního ratanového nábytku zajistí dlouhodobé užívání. Každý kus zahradního nábytku z přírodního ratanu se výpletu výhradně ručně, takže si můžete být jisti, že dostanete jedinečný originální výrobek propracovaný do nejmenších detailů.

Hliníkový zahradní nábytek

Lehkost, jemnost tvarů a moderní styl - to je hliníkový zahradní nábytek. Pro moderní prostory, veřejné i soukromé, byla vytvořena kolekce designového hliníkového zahradního nábytku. Chladivý vzhled hliníkové konstrukce v kombinaci se zahradní zelení vytváří vkusné dekorativní spojení. Abychom splnili nejvyšší nároky zákazníků, kteří hledají něco víc než všudypřítomný standard, zvolili jsme možnost kombinace hliníku s dřevěnými nebo keramickými detaily.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze